Volt: lesz!

2008. 07. 02.
A ma kezdődő 16. soproni Volt Fesztivál legnagyobb talánya minden bizonnyal az, hogy miért kell egy hattagú csapat másfél órás koncertjéhez 150 darab törülköző. Ennyit kért ugyanis az egyik fellépő együttes, míg mások "beérték" az öltözőbe készített házimozirendszerrel, játékkonzollal, óriás hangerejű hifivel.

Mától szombat estig a neves előadók egymásnak adják a fesztivál színpadainak képletes kilincsét: fellép többek között az Offspring, Manu Chao, a Cypress Hill, a Dreadzone, az Exploited, Richard Dorfmeister, Tiga, hogy csak néhányat említsünk. A külföldi sztárok igencsak eltérő igényekkel érkeztek: egyesek Bécs legdrágább hoteljeiben kértek szállást, de olyan is akadt, aki kifejezetten családiasabb, soproni motelszobát akart. Míg egyesek kizárólag luxusautóval hajlandók megérkezni a schwechati reptérről a fesztiválra, addig Louie Austen idén is vonattal jön Bécsből. És arra is van példa, hogy valaki már az első pillanatban meg akarja nyerni a közönséget: MC Spee, a Dreadzone-MC külön kérése volt, hogy vagy a helyi focicsapat, vagy a fesztivál hivatalos pólójában léphessen színpadra.

A fesztiválról nem hiányoznak a magyar zenészek sem, koncertezik például az Edda, a Beatrice, a Moby Dick, a Belga, az Ossian, a Pokolgép és persze olyan új vagy inkább nemrég felfedezett zenekarok is, mint a Kaukázus, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik vagy Péterfy Bori és zenekara. Két különlegességet is láthatnak a zenekedvelők. Tizennyolc év után itt áll újra színpadra a nyolcvanas évek rövid életű, de annál meghatározóbb zenekara, az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH, valamint a nyolcvanas évek végének egyik emlékezetes formációja, az F. O. System, amelyet 91-es feloszlása óta alig egyszer-kétszer hallhatott a közönség.

A 250 előadó koncertje mellett más programok is várják a látogatókat. A reneszánsz év keretében például idén először Sopron belvárosába is beköltözik a fesztivál: a Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nyolc színházi előadást tűznek műsorra esténként a TÁP Színház válogatásában. Ez utóbbi helyszínen látható efZámbó István és feLugossy László kiállítása is. A fesztiválon mindennap kettőtől előadást tartanak ismert szakértők, mint Vámos Miklós vagy Réz András.

Népszabadság . Serfőző Melinda  2008. 07.02.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink