The Anahit - Heart Alive

2021. 03. 12.

“Évekig tartott kiheverni ezt a traumát” - a bántalmazásról írt húsbamarkoló dalt a The Anahit. A budapesti bázisú The Anahit csapatának melakolinkus popzenéjében eddig is központi szerepet töltött be a nőiesség megélése.

Március 8-án, nőnapon megjelent, Heart Alive című daluk a nőket érintő erőszakot járja körbe kendőzetlen őszinteséggel, amelyet a frontember, Csányi Rita saját, brutális tapasztalatai ihlettek. A szerzemény a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítványával együttműködésben a “Legyen nőnap! Hősök home office-ban” elnevezésű eseményen debütált. A The Anahit eddig megszokott hangzásvilágától kissé elrugaszkodó szerzemény a súlyos téma ellenére felcsillantja a reményt a hallgatók számára.
Tavaly, rendhagyó módon jelentette meg harmadik nagylemezét Let Me Inject You with My Sins (Part I. & Part II.) címmel a The Anahit csapata. A Csányi Rita szólóprojektjeként indult, mára négyfős zenekarként működő formáció most új vizekre evez: Rita szívét-lelkét, legmélyebb traumáit tárja a közönség elé legújabb, Heart Alive című dalukban. A nőket érintő erőszak témája már régóta foglalkoztatta az énekes-dalszerzőt, és mivel az összezártság, a karantén és az elszigetelődés miatt egyre láthatatlanabbá válnak az abúzusok, úgy érezte, ideje egyfajta összefogásnak és közösségvállalásnak.

“Szinte nincs olyan nő a környezetemben, aki ezt ne élte volna át legalább egyszer élete során, és ebbe a körbe én is beletartozom. Bántalmazó kapcsolatok, megalázó munkahelyi helyzetek, utcán történő fizikai vagy verbális abúzus, és még sorolhatnám. Ezek miatt éreztem úgy, hogy muszáj írnom erről egy olyan dalt, ami segít átlépni a fájdalmainkon, hiszen hihetetlen erő él mindannyiunkban, és gyakran a lehetetlenre is képesek vagyunk.”

A téma erős és globális mondanivalója az, hogy ne szégyelljük, ha hasonlót tapasztalunk, nézzünk szembe a minket ért támadásokkal, és ami a legfontosabb, beszéljünk is róla. Éppen ezért osztja meg velünk Rita személyes élményét is.

“Több ponton is érintett vagyok a témában. Éltem lelkileg bántalmazó kapcsolatban, illetve bántalmaztak a nyílt utcán kétszer is életem során. Az elsőnél 15 éves voltam, miután a Deák tér kellős közepén egy lángoló dobozt kis híján a fejemre dobtak. Miután elkiáltottam magam, ketten lefogtak, a harmadik pedig ököllel arcba vágott négyszer. A legrosszabb az volt, hogy ezt többen végig is nézték, és nem mertek beavatkozni, mint ahogy a legtöbb bántalmazás során félrenéznek az emberek (félelemből, nemtörődömségből, önvédelemből). Évekig tartott kiheverni ezt a traumát.”

A Heart Alive a megrázó, személyes ihletettség és a komoly téma ellenére pozitív kicsengésű: szövegvilága az összefogás erejét hangsúlyozza, a The Anahit korábbi hangzásától  merőben eltérő hangszerelés pedig a reményt sugározza. A zenekar tagjai (Sashegyi Soma billentyűs-producer, Havasi-Hollanda György gitáros és Kocsis Dániel dobos) teljes mellszélességgel kiállnak az énekesnő üzenete mellett, és együtt azt remélik, egymást támogatva sikerül egy jobb és erőszakmentes hellyé tenni a világot. Éppen ezért csatlakoztak a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány kezdeményezéséhez, akik a tavaly nagysikerű koncertsorozat után, a járványhelyzethez igazodva idén online tartották meg “Legyen nőnap! Hősök home office-ban” elnevezésű eseményüket. Ezen az alkalmon debütált tehát a túlélés dalának kikiáltott Heart Alive, amelyhez egy montázsvideó is készült - hétköznapi emberek papírra vetett gondolataival a szolidaritásról, odafigyelésről és arról, miért ne nézzünk félre, ha baj van.

A The Anahitot egyébként hazánk egyik legexportképesebb zenekarának szavazta meg nemrég a zenei szakma, terveik közt sok új dal, a nemzetközi jelenlét megerősítése, a későbbiekben pedig, ha lehetőség lesz rá, akkor külföldi turné szerepel.

The Anahit - Heart Alive: 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink