Szomorú rock'n'roll sanzonok - 40 éve a színpadon a Balaton

2020. 12. 03.

A tavalyi stúdió album után most két lemezes élő albummal jelentkezett a magyar underground egyik alap zenekara. A lemez csak a Dalok.hu-n tölthető le! A “Live at Hunnia” koncert érdekessége, hogy 3 nappal korábban derült ki, hogy a szólógitáros covid fertőzött lett.

A Balaton az egyik “alap” alternatív zenekar. URH, Európa Kiadó és Kontroll Csoport mellett ott a helye a 80-as évek alternatív mozgalmát meghatározó zenekaroknak.

A Balatont Víg Mihály és Hunyadi Károly alapították 1979-ben. A kezdetekben az alapítók saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseket zenésítettek meg és adtak elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi kollégiumában valamint a Kassák Klubban. Első koncertjüket az URH (Sziámi Müller Péter) együttessel adták közösen 1980 szeptemberében egy pszichiátriai ambulancia udvarán.

A verseket, forgatókönyveket és színdarabokat is szerző Víg Mihály 1982-től egy másik fontos együttesnek, a Trabantnak is meghatározó tagja lett, majd 1984-től állandóan változó kísérők (főként Európa Kiadó-tagok) társaságában léptek fel a csak rájuk jellemző szomorú rock'n'roll sanzonokkal. Végül az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után a Balaton beszüntette működését.

1991-ben azonban újjáalakult az együttes és azóta változó intenzitással koncertezik. Lemezt nem sűrűn adtak ki: 1992-ben két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg, az első stúdiólemez pedig 1996-ban látott napvilágot, “A fény közepe a sötétség kapujában” címmel. 2019 stúdióalbum - “Lassan már hiába, stb” címmel , 2020 dupla koncert album - “Live at Hunnia”.

Zenekarai mellett Víg Mihály filmzenéket komponált Xantus János, Szirtes András, Szabó Ildikó és Tarr Béla filmjeihez. A Sátántangó című filmben a főszerepet - Irimiás - is ő játssza. A torinói ló című film zenéjét 2011-ben jelölték az Európai Filmdíj "legjobb zeneszerző" díjára.  

A zenekar 2012 óta rendszeres fellépője a Hunnia Bisztrónak, kéthetente 4-5 órás klubprogram keretében. A mai felállás:

Víg Mihály - ének,gitár
Keszei Krisztián - gitár
Horváth Gábor - basszusgitár
Dudás Zsombor Koala - dob

A “Live at Hunnia” felvétel 2020.október 21-én készült. A koncert érdekessége, hogy 3 nappal korábban derült ki, hogy a szólógitáros covid fertőzött lett. Ahelyett, hogy a koncertet lemondták volna a fiúk, trió felállásban álltak színpadra, és sikerült egy valóban emlékezetes estét összehozniuk, a végeredményt az összesen 30 dalt rögzítő koncertalbum ékesen bizonyítja.

Az album kiadója FF Film & Music ”Live at Hunnia” címmel sorozatot indít, az arra érdemes koncerteket a továbbiakban is ki fogják adni.

A 40 éves Balaton nem áll meg - jövőre Ady lemez készül. A koncertjeiken saját dalok mellett Ady megzenésített versei, Cseh Tamás,  Európa Kiadó, Neurotic és más ikonikus csapatok dalait is játsszák.

Töltsd le zenéjüket , támogasd a zenekart - most nagy szüksége van rá!

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink