Sebestyén Márta koncertje a Művészetek Palotájában 2007. 03. 28-án

2007. 03. 25.
A Művészetek Palotájában ad koncertet szerdán, március 28-án, Sebestyén Márta, aki kiemelte: nagyon örül, hogy fellépése a Kodály Zoltán tiszteletére meghirdetett jubileumi év egyik eseménye lesz.

A művész a Művészetek Palotájába szervezett koncertre meghívta magyar zenészbarátait, akik partnerei abban, hogy a népzene eljusson a közönséghez. Fellép Sebő Ferenc, Halmos Béla, Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás, a Muzsikás, a Vujicsics és a Söndörgő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalmos és Szamosi Szabolcs orgonaművész.
Sebestyén Márta határon túli művészeket is hívott: Bulgáriából a Biszerov nővéreket, Írországból pedig Andy Irvine-t, akit 24 éve ismer, s aki bevezette a kelta-ír népzenébe.
Az előadóművész elmondta: édesanyja ősei anyai ágon református lelkészek, kántorok, néptanítók voltak, ő pedig Kodály tanár úrhoz járt népzene főtanszakra a Zeneakadémiára.
"Kodály bácsiról sokat hallottam kislányként, azt hittem, egy idős rokonunk" - emlékezett vissza.
Édesapja hét nyelven beszélő közgazdász professzor volt, akitől történelmi, földrajzi ismereteket, útjairól pedig külföldi zenéket kapott. Sebestyén Márta a zeneiskolában 8 évig zongorázott, tilinkón, furulyákon magától tanult meg játszani.
"Az éneklés nem munka, hanem lelki megnyilvánulás számomra" - vallja.
A Kossuth-díjas művész ez év elején megkapta a magyar kultúra követe címet, amit - mondta - nagy megtiszteltetésnek tart.
"A legszebb dolog, ha valaki kultúrával képviselheti Magyarországot. Ott nincs félrebeszélés, csak a teljesítmény számít" - hangsúlyozta, hozzátéve: "egy fellépésen nem csak Sebestyén Márta, hanem Magyarország is vagyok".
Tíz éve jelent meg az a világzenei album, amelyen a Deep Forest együttes Sebestyén Márta hangját is szerepelteti, s amely kategóriájában Grammy-díjat kapott. A lemezzel a "Martha,s song" című dal 8-10 millió emberhez jutott el és sokakat megragadott.
"Furcsa érzés volt a csíki dallamokból készült klipet hónapokon keresztül látni az MTV-n" - mondta Sebestyén Márta.
A művész szerint a népzene kellő ismerete és zenei műveltség, ízlés nélkül jó "világzenész" sem lehet valaki.
Hangsúlyozta, hogy alázattal és tehetséggel kell a népzenéhez nyúlni, az "Óh, én már ezen túl vagyok!" - attitűd nagyon káros. Aki ezt nem ismeri fel, "ne fogjon könnyedén a húrok pengetésihez" - tette hozzá.
 
Sebestyén Márta filmzenék tucatjainak közreműködője, ezek között volt Az angol beteg című, 9 Oscar-díjjal kitüntetett alkotás. Peter Gabriellel is készített felvételt, kortárs zeneszerzők és más művészeti ágak képviselői keresik meg. Mégis arra a legbüszkébb, amit 33 éve töretlenül képvisel - mutatott rá.
Mint mondta, a koncertezés az élete, boldog, hogy azt csinálhatja, amit a családja mellett a világon a legjobban szeret. Édesanyja sokat segít a gyermeknevelésben; nagyobbik fia csellózni tanul, a kisebbik a nagybőgőt választotta.  
Szólt arról is, jó volt együtt énekelni a Sebő-koncerten Palya Beával és Bognár Szilviával.
Sebestyén Márta kiemelte: szíven ütötte a Nemzetközi Kodály Társaság elnökének levele, amely szerint Magyarország úgy tudná a legméltóbban ünnepelni Kodály Zoltán zeneszerzőt a jubileumi évben, ha szellemiségét vissza tudnák vinni az iskolai oktatásba.
"Valaha erről voltunk híresek, ne hagyjuk veszni, önmagunkat szegényíteni!" - mondta az énekesnő.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink