Rák Béla Combo - kelet-európai, népies elemek és jazz

2021. 08. 17.

Rák Béla Gyula, okleveles gitárművész - tanár. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után - ahol gitártanár - kamaraművészi diplomát szerzett - a bécsi Zeneakadémia, az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien koncertosztályán diplomázott és a Magister Artium akadémiai fokozatot kapta tanulmányai befejeztével. Artisjus díjas zenész. 

A Rák Béla Combo keveri a kelet-európai, népies elemeket a nyugati, jazzes és a kortárs, modern hangzásokkal. 
A 2020 decemberében kiadott Land of Mystery című EP-je minden dalát Rák Béla írta, hangszerelte és játszotta fel. A házi stúdiójában zajlott a felvétel és az utómunkálatok (keverés, master) is.

Nemrég pedig megjelent a még 2007-ben, a Coda Stúdióban, Schmidt Zoltán vezetésével felvett, Kaleidoscope című lemeze is. A dalokat egyben, élőben, három nap alatt vette fel a Rák Béla Combo. Tagok: id. Rák Béla - gitár, Gelley Kristóf - basszusgitár és jómagam, ifj. Rák Béla - gitár (szóló).
A szerző így mesél a lemez létrejöttéről:

„2007-ben a Duna Tv rögzítette az egyik koncertünket, amit aztán évekig, havonta le is adott éjszakánként. Ennek következtében behívtak a Mentor, Magyar Csillagok című műsorukba, ahol Magyar Csillagok díjat kaptam. Adás közben hívott fel a kiadó, a műsorban megadott számon, hogy szeretné kiadni a lemezünket, csináljuk meg az anyagot amilyen gyorsan csak tudjuk, mert éppen határidő van! Aztán mindig valami ürüggyel tolta arrébb az időpontot... Akkor, több mint fél év után, visszakértem tőle a mastert, mivel már többször is voltam nála, beszéltünk telefonon stb. és nem történt semmi. Idén arra gondoltam, hogy a Dalok.hu-n megjelentetem ezt a régi-új CD-t.
 

A Combo anyagáit ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink