"Ráfizetős" zeneélvezet

2008. 07. 07.

A felnőtt lakosság egynegyede saját bevallása szerint illegálisan jut zenéhez: CD-t, DVD-t másol, internetről fizetés nélkül tölt le zenét - számolt be ez év elején a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a Szonda Ipsos 2007 végén készített kutatása alapján.


Most a Mahasz 2007. évi összesített eladási adatai alapján azt vizsgáljuk, felveszi-e a versenyt a "fizetős", tehát legális zeneletöltés a hagyományos hordozók forgalmával.

A kérdésre adható határozott válasz: nem. Míg - a 25 százalékos illegális zenei hozzáférési arány alapján - a hanglemezpiaci szereplők szerény becslés szerint is több százmillió forintos forgalomkieséssel számolhatnak, addig a teljes 2007. évi legális internetes és mobil zeneletöltési forgalom (beleértve a csengőhangletöltéseket is) kevesebb mint 189 millió forint. Megállapítható, hogy a zeneszerető magyar lakosság jelentős része még mindig szívesen vásárolja meg "valódi" hanghordozón kedvenceit. A hagyományos hanghordozók 2007. évi összesített forgalma megközelíti az 5,14 milliárd forintot. Ez 7,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi összesített forgalmi adattól, a forintban mért csökkenés viszont meghaladja a 400 millió forintot. Ezt korántsem kompenzálja a legális internetes és mobil zeneletöltés - egyébként dinamikus: 82 százalékos növekedése -, mert ez forintban mérve csak 85 millió forintos növekedést jelent. Így összességében a teljes piac 5,8 százalékkal csökkent az elmúlt év végére.

Az összes számadat együttes vizsgálatával megállapítható, hogy a magyar lakosság nem szívesen fizet olyan zenei tartalom digitális letöltéséért, mely vagy hozzáférhető illegális úton, vagy megvásárolható "hagyományos" hanghordozón. Ezt támasztja alá az a számadat is, mely szerint a fizetős internetes és mobil zenei tartalom 51 százalékát 2007-ben a csengőhangletöltések tették ki. Ezek a zenei tartalmak pedig nem férhetők hozzá hagyományos hanghordozón.

Ha csupán a forgalmi adatokat vizsgáljuk, nem állapítható meg egyértelműen, hogy azok, akik 2007-ben ritkábban vásároltak, biztosan az illegális utakra léptek-e. Ha azonban figyelembe vesszük a Szonda Ipsos 2007 végén az NKA megbízásából készített kutatását, megállapíthatjuk, hogy egyre többen választják az illegális utat, hiszen e vizsgálat szerint az elmúlt két évben 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik - tudatosan vagy tudattalanul - illegálisan jutottak zenei tartalomhoz.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink