Pályázati felhívás művészeti akciók számára

2020. 12. 20.

Ki mondja meg, milyen legyen a kultúra?
Van saját narratívád?
A Bánkitó Fesztivál, az Auróra és az AZVLM kollektíva művészeti pályázatot hirdet a REKULTURALIZMUS  jegyében. 

Olyan gerilla akciók ötleteit várják, amelyek  a vírushelyzet ellenére is képesek offline vagy online platformokon minél több ember figyelmét felkelteni a kulturális teret torzító rendszerszintű folyamatok problémáira.
A REKULTURALIZMUS és a pályázat fő témája a szabad művészet és független kultúra jelene és jövője Magyarországon. A beérkező pályaművektől azt várják, hogy reflektáljanak  az aktuális helyzetre.

HÍVÓSZAVAK:
cenzúra/öncenzúra
társadalomkritikus művészet
kisajátítás
elnyomás a kultúrában
kultúrafinanszírozás
kishatalmak felelőssége
média
állami intézmények
önkormányzatok
ellenkultúra
kultúrharc
szabad művészet
nemzeti kultúra
kulturális tér torzulása
alkotói felelősségvállalás
önkifejezés szabadsága


A pályázatok előzetes elbírálása a kiíró szervezetek körében történik, majd közös mentorálási folyamaton keresztül nyújtunk lehetőséget az elfogadott ötletek kidolgozására.  A nyertes pályázóknak költségtérítést biztosítanak, az akciók dokumentációját,  kommunikációját és terjesztését a kiíró szervezetek vállalják.


Pályázat feltételei:
* Probléma-centrikus. A pályázat fenti problémákkal, vagy ahhoz hasonló témákkal foglalkozik. Kritikai szempontból világít rá a jelen kulturális-művészeti életben tapasztalható problémáira.

* Közösségi. Hordozza magában az együttműködés lehetőségét. A pályázással hozzájárultok az ötlet közös alakításához.

* Rugalmas. Megvalósítási időszak: 2021 február 1 - március 31. Pontos ütemezés az eredményhirdetés után. 

* Figyelemfelkeltő, aktivizáló, bevonó jellegű, provokatív - legyen alkalmas szélesebb rétegek bevonására, megszólítására

* Covid-kompatibilis. A limitált lehetőségek ellenére is képes széles közönség elérésére, akár online eszközök segítségével.
Egyéni alkotók, művészek, formális vagy informális művészeti csoportok, önszerveződő közösségek, civil szervezetek, szövetségek jelentkezését egyaránt várják.


Pályázás menete:
* A pályázatnak tartalmaznia kell

    * Pályázó(k) neve

    * Pályázat címe

    * Ötlet rövid leírása (koncepció, hogyan kapcsolódik a rekulturalizmushoz, 

    * Akció megvalósításának pontos terve 

    * Költségterv (max 50 000 forint)  

* Jelentkezési határidő: január 14.

* Eredményhirdetés: január 21.

* A pályázati anyagokat és felmerülő kérdéseket a rekulturalizmus@gmail.com címre várjuk.

Az infókat itt is megtaláljátok:
http://auroraonline.hu/rekulturalizmus

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink