Öt nap Jamaica a Ladánybenével

2008. 07. 12.

A hazai zenei események között különleges csemegét jelentő LB 27 Reggae Camp Nemzetközi Reggae Fesztivált - 2008. július 23-27. között – ismét megrendezik, hogy tovább népszerűsítse Jamaica zenéjét. 

A nap folyamán a Dj-ké, MC-ké, sound system-eké a terep! Nyitónapon 12:00-tól minden jelentős hazai reggae-man lehetőséget kap, hogy a lemezjátszóknál megmutassa tudását, legjobb lemezeit. A névsor: Mouse, DreadHead, Zilio, BomBoleee (D), RasTamás, Áfonya, T.B.Homelock, Sebő, I Ration, Sound Sistaz, Dart Wada, Jahfar, Cheb Levi, Chakabelus, Mc VadKinder, Afro Soul Sound, Easy Sensy Sound, Pozitív Sound, Billy-Zone… 23:00-tól a Ladánybene 27 egyik side projectje, az LB Reggae Sound System pörgeti a lemezeket. A két alap szelektor, RasTamás és T.B.Homelock, mellett állandó társként Áfonya és a Londonból hazalátogató Mouse és DreadHead játszik. A party pörgésébe Mc VadKinder is beszáll mikrofonjával! A Sound System Day kiemelt fellépője a Ghánából érkező OSAGYEFO, aki MC-ként egyszerre tárja elénk az afrikai és rasta kultúrát, a dancehall és roots reggae elemeket. Osagyefo jelenleg Hollandiában építi európai karrierjét, fellépése igazi csemege lesz a hazai party fejeknek.
24-én, csütörtökön indul a nagyszínpad koncertmenete
Ez a nap a feltörekvő, tehetséges hazai bandák napja. Az estét hazai színekben a Honeyball kezdi. Zenéjük reggae, ska és keményebb gitárzenék elemeiből építkezik, ezért koncertjük várhatóan hatalmas tömegeket mozgat meg a városban. Második fellépőként Jr. Brown feat. Mili Chab & BP. Riddim Band formáció mutatkozik be a Camp massive-nek. A dögösen szóló riddimekre a Riddim Colony-ból ismert Jr. Brown és a téli szezonban a Love Alliance-crew-ban dolgozó Mili Chab MC énekel, szövegel, fűti a közönséget. A Kingston Cruisers tavaly mutatkozott be nálunk, Ska Peti zenekara a jamaicai ska vonalán mozog, műsorukban fontos szerepet játszik a jól meghangszerelt fúvósszólam és a két frontember, Evelyn és Ska Peti munkája. A Kettő kettő az instrumentális ska-jazz hazai képviselője ezen az estén kivételesen a Roots Kompakt két énekesével lép fel! Ez az igazi jamaicai ska, amire a 60-as években Kingston-ban táncoltak a fiatalok. A Jah’s Warriors búcsúkoncertjével folytatódik az este. A szombathelyi reggae-fellegvár urai, ebben a felállásban sajnos nem lépnek fel többet. Komoly roots reggae várható hangszereikből.
23 órától a Németországban élő csodálatos hangú MARLENE JOHNSON lesz a vendég. A sokoldalú énekes és szövegíró művésznő Jah Meek háttérénekeseként tűnt fel a reggae szintéren. A reggae mellett más vonalakon is jeleskedik, többek között dolgozik a frankfurti Electro Club Hacienda (Ministry Of Sound) keretében, hallható Samy Deluxe albumán, de jelent meg felvétele a jeles Future Sound Of Jazz sorozatban is. Korábban többször dolgozott együtt Marlon B-vel, Jah Meekkel a Ward 21-al és a House Of Riddimmel. Aki a női hangra épített reggae-t kedvelik, számukra ez a koncert kihagyhatatlan! Marlene után egy Európában élő jamaicai rasta énekes, NATTY KING teszi fel az estére a koronát! Kevin Christopher Roberts, avagy Natty King legjobban a „Mister Greedy” és a „No Guns To Town” című slágerei által lett ismert. Natty King bizonyította rátermettségét a Sting 2003, az East Fest 2003 és 2004, a Rebel Salute, a Western Consciousness és a Red Stripe Reggae Sumfest fesztiválokon is.
Pályafutása során Jamaicában megkapta a legjobb vidéki előadó díját 2003-ban, a 23. International Reggae and World Music Award-on (IRAWMA) a legjobb új előadó díját és a Jamaica Federation Music Award (JFM) legjobb új énekesének díját is. Mindkét előadót az európai szinten magasan jegyzett formáció, az osztrák HOUSE OF RIDDIM kíséri.
A koncertek előtt és közben a sound system sátor veszi át időről időre a szerepet, ahol a Camp házigazda szelektorai, DreadHead, Mouse és Áfonya pörgetik a bakeliteket. 01:00-tól a táncolni vágyóknak még nem ér véget a show, ugyanis a party a sound system sátorban hajnalig folytatódik. Csütörtök éjjel a Kool Runningz Sound System (Mili Chab, Menz, Yaman) tartja forrón a hangulatot.
25-én pénteken folytatódik a tánc a színpadon és a nézőtéren
Ez az erős nap 18:00-kor egy Camp-debütáns banda, az I Foundation koncertjével kezdődik. A zenekar modern reggae, dancehall, hip-hop és r'n'b stílusvonásaiból építi saját zenéjét. Őket a két éve megújult Re-G fellépése követi. A hazai roots reggae erő kiváló zenészekkel és a frontban a külföldről hazalátogató Mc. SizeR és Linda énekével remek produkció. Őket követi a szolnoki TIGRIS zenekar, akik a reggae-t gyakran keményebb megszólalással ötvözik. Koncertjükön első albumuk dalai mellett Peter Tosh dalok is felcsendülnek. A Tigrist COPY CON élő koncertje követi. Copy és LegoMan végre teljes zenekarral, a Freedom Fighters-szel mutatkozik be, ahol a vokálokat az LB27 Babylon Cirkusz lemezéről ismert két NiceTime hölgy, Lilla és Kinga énekli. Az első két Copy Con album a legnagyobb dalok hangzanak el. Este 11-kor lép fel a nagyszerű PASO, azaz a Pannonia Allstars SKA Orchestra. Az itthon és külföldön egyaránt turnézó ska banda várhatóan a Camp-en is fergeteges műsort ad. Az estét a sound system sátorban a PASO Sound System viszi tovább, ahol Lipi Brown, KRSA és Darth Wada a 60-as évek jamaicai zenéiből adnak ízelítőt.
26-án szombaton tovább fokozzuk
Az Újkút HK, győri reggae csapattal a kapcsolat egy éve tart, meghívásuk az autentikus roots reggae kedvelőinek lesz igazi csemege. A Reggae Camp egyik különleges zenei csemegéje, a NICETIME kezdi a napot. Komolyan megszólaló zenekar három gyönyörű énekesnővel. Ismert reggae nóták, remek riddimek, garantált hangulat. Utánuk az ANOTHER DAY és a KNOTTY HEADZ mutatkozik be. Mindkét zenekar a hazai roots reggae élet friss vonulatát képviseli és mindketten először lépnek fel a Reggae Camp-en, mégis előkelő szombat esti időpontban! Fiatal zenészek, de a zenekarok megszólalása komoly erőt mutat. Remek roots zenék csendülnek fel hangszereikből.
Szombat éjjel a Reggae Camp-en a LADÁNYBENE 27-é a színpad. A házigazdák érthetően a legnagyobb tömeget vonzzák évek óta. A műsorban régi és új LB27 számok, néhány tradicionális roots nóta várható és természetesen felcsendülnek az idei év nagy reggae slágerei, a Fürdik a lelkem és a Judge Day is az új Babylon Cirkusz albumról. Az éjszaka további meglepetést is tartogat, hiszen a sound system sátorban a fantasztikus hangulatot a Jafa Maffia Sound System (Foka, Captain Midnite, Jr. Brown) fokozza hajnalig.
27-e vasárnap a csoda napja, hiszen…
Az estét a Masszív kezdi. Érdekes „super-group” az övék, hiszen a tagok közül sokan más zenekarokban is játszanak, játszottak. Vidám ska és reggae számok találhatók a műsorukban. Az estét a ROOTS KOMPAKT folytatja. A 2006-ban alakult zenekar alapkoncepciója, hogy teljesen akusztikus hangzással, a többszólamú énekre helyezve a hangsúlyt dolgozza fel a klasszikusabb, illetve modern (főként roots) reggae muzsika jelentős darabjait Bob Marleytól Capletonig.  Őket az IRIE MAFFIA követi, akik alaposan be tudják fűteni a hangulatot! A kiválóan működő alapzenekar előtt a legismertebb hazai Mc-k énekelnek, Sena, Columbo és Busa. Várhatóan itt már úgy kell lekötözni a színpadot, hogy el ne szálljon a hangulattól. A RIDDIM COLONY fellépésével folytatódik az este. A két remek MC-vel és az összeszokott ritmusszekcióval dolgozó banda várhatóan a Camp-re is kemény programmal érkezik. A két frontember G Ras és Jr. Brown színpadi jelenléte fergeteges hangulatot ígér. Pedig az idei Reggae Camp legnagyobb alakja még csak most érkezik! 23:00-tól színpadunkra lép a fantasztikus MICHAEL ROSE és zenekara a DUBLINE BAND (JAM) Felcsendülnek az örökérvényű BLACK UHURU dalok és szárnyal Michael Rose éneke…
És a tömeg a koncert végén sem távozik, hiszen a sound system sátorban a legnagyobb hazai sound, a Love Alliance Sound System (Bosi, Krama, Biggiebwoy, Mili Chab) játszik.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink