Misztrál - ARJ. Mit is viszel magaddal ebből a századból?

2022. 05. 11.

Az együttes egy olyan lemezzel jelentkezik fennállásának 25. évfordulóján, amelyben visszatér a 20. század első felének három nagy költője, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós verseihez. Az albumot a Dalok.hu terjeszti.

"1997-es megalakulásunk idején gyakran énekeltük a 20. századi magyar klasszikusok verseit, majd különböző korokban élt költők gondolatainak adtunk zenei köntöst. Az együttes fennállásának 25. évfordulóján most egy olyan lemezzel jelentkezünk, amelyben visszatérünk a 20. század első felének három nagy költője, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós verseihez. Az ARJ cím is erre utal, de ezzel a megnevezéssel emlékszünk vissza arra az 1995-ben megjelent ARJ című vers¬válogatásra is, amelyben összesen 169 költemény szerepelt a három költőtől, s amely mindannyiunk zsebében ott lapult az indulásunkkor. A kis könyvecske fülszövegében ez volt olvasható:

„Megálltál, a borítót böngészed, s közben talán hamburgert majszolsz, ujjaid kocsid kulcsát keresik zsebedben, vagy GSM telefonod szorítják füledhez, de mi lenne, ha közben gondolkoznál, mit is viszel magaddal ebből a századból? [...] Hát kérlek, vigyél magaddal!”

Magunkkal hoztuk. S  lassan túl már az „új” század első negyedén is érdemes újra megkérdezni, hogy mit viszel magaddal?

Köszönet a Teremtőnek, minden családtagunknak, barátunknak, muzsikustársunknak, hangmérnökbarátainknak, akik segítenek a mindennapokban, s velünk vigadnak ünnepnapokon. Köszönjük a nagyváradi Posticumnak, hogy helyet biztosítottak az elcsendesedéshez és a muzsikák megérleléséhez. Külön köszönetet mondunk Wagner Andrásnak és feleségének, Andinak és családjuknak, hogy segítettek, gondoskodtak rólunk, velünk voltak a Nagyváradon töltött napokban." 

Misztrál együttes

 

 

A Misztrál együttes
Heigl László • nagybőgő, basszusgitár, billentyű 
Heinczinger Mika • ének, gitár, klarinét, furulya, doromb
Pusztai Gábor • ütőhangszerek, midi, ének
Tóbisz Tinelli Tamás • ének, akusztikus gitár, elektromos gitár
Török Máté • ének, gitár, cselló, tambura

Közreműködik
Balog Péter • klasszikus gitár (4)
Bíró Szabolcs (Maszkura) • harmonika (7)
Géza Frank • ír duda (12)

---

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.” – ez a kodályi gondolat különösen igaz akkor, amikor kivételes irodalmi örökségünket ötvözzük a zene világával. A Misztrál együttes dalaiban a magyar költészet nagyjainak versei kelnek új életre, üzenve a Nemzeti Örökség Intézete által is vallott alapvetést: múltunk értékei a jövőnk pillérei."

A napokban megjelent albumot ITT tudod letölteni CD minőségben is.

Itt éred el népszerű platformokon:
 

A lemez megjelenését az NKA támogatta.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink