Még áll az idő

2008. 03. 13.

Az önkormányzat szerint nem az a kérdés, lebontjáke a Kultiplexet, legfeljebb az, hogy mikor. Az alternatív kultúrházat üzemeltetők viszont érvényes bérleti szerződésükre hivatkoznak, s a közigazgatási hivatal levelére várnak. Patthelyzet a Kinizsi utcában, a háttérben vaskerítés.


Eddig próbáltuk békésen megoldani a helyzetet, de úgy látszik, nem megy - mondja Oszvári István, a IX. kerület jegyzője a Kinizsi utcai Kultiplex bontása kapcsán. A múlt héten az önkormányzat levélben szólította fel az üzemeltetőket, nyolc napon belül hagyják el a területet, a szórakozóhely melletti park köré pedig vaskerítést húztak fel, parkrekonstrukcióra hivatkozva.
Megírtuk: február 28-án reggel tucatnyi biztonsági őr kíséretében a jegyző birtokba vette az underground kultúrház kerületi tulajdonban lévő épületét. Azóta csak a szintén az épületben működő Tilos Rádió műsorkészítői és a Kultiplex üzemeltetői, munkatársai léphetnek be a házba, programokat azonban nem tarthatnak.
Múlt csütörtökön demonstrációt tartottak a Kulti-barátok, ezen felszólalt Bakács Tibor Settenkedő, de beszélt Nagy Feró és Novák Péter is. A szónokok és a fellépők a Kultiplex mellett törtek lándzsát.
Az önkormányzat szerint hiába. Oszvári jegyző azt mondja, nem kulturális, hanem jogi kérdésről van szó, így nem nagyon érti, mi végre zajlanak tüntetések. A helyet a Ferencvárostól bérlő Kultiplex Kft. meghatalmazottja február végén átadta a kerületnek az épületet - a gond most az üzemeltető, a házat a Kultiplex Kft.-től tovább bérlő Centrifuga Kft.-vel van. Jakab Zoltán, a cég egyik vezetője szerint viszont mivel nekik még sokáig érvényben lévő szerződésük van a Kultiplex Kft.-vel, jogukban áll maradni.
A jegyző úgy véli, ez csak járulékos jog, ami nem lehet magasabb rendű, mint az eredeti bérleti jogi szerződés. Azt mondja, már az sem egészen tiszta ügy, hogy a helyet a kerülettől bérlő Kultiplex Kft. albérletbe adta a kultúrházat, de ezzel az önkormányzat nem foglalkozik. Inkább bontana már.
Március 1-jén kezdődött volna a dózerolás, a Kulti helyén egy közpark létesülne. A nyolcnapos területelhagyási határidő ezen a héten lejár, ha a kivonulás nem történik meg - a Centrifuga képviselőjének levele szerint nem fog -, a kerület kiürítési pert kezdeményez. Az ügy végére így leghamarabb hónapok múlva kerülhet pont.
Az üzemeltetők néhány hete birtokvédelmet kértek a közigazgatási hivataltól, az eredményt a napokban várják.
Ember a talpán, aki kiigazodik ebben a jogi dzsungelben.
A szintén a Kultiplexben, ám a Centrifugától teljesen függetlenül működő Tilos Rádió nem kíván belefolyni az üzemeltető és az önkormányzat törvényességi vitájába. Csabai Gábor, a Tilos alapítvány kurátora elmondja: ők jogkövetők, tudomásul vették a bontási szándékot, helyet keresnek maguknak, a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat, valamint a civilek részéről segítő szándékot tapasztalnak. Bár egyelőre nem találták meg az optimális helyet, ha úgy alakulna, hogy már jövő héten költözniük kell, nem esnének kétségbe. Megnyugtatónak mégis azt találná, ha olyan épületre lelnének, ahonnan nem kell kisvártatva újra továbbállniuk.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink