Magyar Péter (ex-Európa Kiadó) – „Csörömpölést vállalok”

2020. 06. 22.

A Dalok.hu terjesztésében jelenik meg online Magyar Péter különleges lemeze. Az Európa Kiadó egykori dobosának anyagára rockos, dzsesszes és kísérleti felvételek egyaránt felkerültek, a számok többsége tisztán instrumentális, ének nélkül.

    "Nem popzenét csináltam. Magyar Péter Archív néven tettem közzé ezeket a számokat, amivel arra utalok, hogy nagyrészt archív felvételek kerültek a CD-re, másrészt le vagyok íródva, és nem vagyok már mai gyerek" – mondta a zenész az MTI-nek.

Magyar Péter nemcsak a legnépszerűbb underground zenekar dobosa volt. Számos más projektben vett részt, például a rövid életű, de komoly hatású Trabantban. Ezen a lemezen hallhatóak együttműködései Másik Jánossal (Cseh Tamás, Európa Kiadó, Trabant), Xantus János filmrendező, Szemző Tibor kortárs zeneszerző, Kirschner Péter gitáros és Gyenge Lajos dobos. 


A 80-as évek nagyjai. Magyar Péter a középen. Forrás: Artpool.hu  

A tizenkilenc szám között stúdió- és koncertfelvételek egyaránt találhatók. A legtöbb darabban Magyar Péter dobol, illetve ütőhangszereken játszik, de akad olyan, amelyikben gitározik, billentyűs hangszereket szólaltat meg vagy basszusgitározik, öt track esetében pedig a hangja is hallható. Ezek közül három hagyományos értelemben vett rockdal (Hol lehet?, Máté, Elfutnék), a nyitószám, a Nem veszett el népdal alapú, A csillagász szerelme pedig vers. A vokális számokat 2016-ban rögzítették a Studio Lilyben, az ének nélküli szerzemények korábbiak, van közöttük három évtizeddel ezelőtti is.


   

Magyar Péter 1982-ben, a néhány hónap után távozott Salamon András helyére került a Menyhárt Jenő által alapított Európa Kiadóba, és megszakításokkal mintegy negyedszázadon át volt tag, a csapat kilenc lemezén működött közre.

Az utóbbi években a Müller Péter Sziámi-féle Isolatedben játszott, időnként feltűnt a Balaton koncertjein. Hosszan tartó betegség után 2018-ban hunyt el.

Az albumot ITT töltheted le.

Az adatok forrása: Irodalmijelen.hu

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink