Lezárultak a PANKKK 2008-2009-es vidéki klubkoncert és infrastruktúra pályázatai

2008. 07. 30.
Lezárultak a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) 2008-2009-es vidéki klubkoncert és infrastruktúra pályázatai. Az összesen 100 millió Ft-os keretösszeggel kiírt két pályázat elsődleges célja a vidéki könnyűzenei klubok programkínálatának bővítése és technikai hátterének fejlesztése.
 
Az immár harmadik alkalommal kiírt klubkoncert pályázat a PANKKK legnagyobb kerettel gazdálkodó programja, amely már az előző két pályázati körben is kézzelfogható eredményeket könyvelhetett el. A 2007-2008-as szezonban a résztvevő vidéki klubok közel 1500 rendezvényre számoltak el támogatást, s ezeken több mint 20%-ban pályakezdő zenekarok léptek fel. A műfajok között a népzenétől, a pop-rockon keresztül egészen a metalig minden olyan stílus képviseltette magát, amely az igényes kortárs könnyűzenei kultúra része.
 
Az elszámolásoknál alapkövetelmény a szerződések és számlák bemutatása, valamint a szerzői jogdíjak befizetése. Ennek eredményeként a programban résztvevő klubok működése áttekinthető és legális, amely tény nem csak az ott fellépő előadók számára előnyös, de nemzetgazdasági szinten is jelentős járulék- és adóbevételeket generál.
 
A 2008-2009-es klubkoncert támogatások esetében a rendezvények minőségének javítása is kiemelt cél, ezért az előadók tiszteletdíjai és a szerzői jogdíjak mellett idén ősztől már promócióra is elszámolhatóak támogatások. Továbbra is alapkövetelmény, hogy szeptembertől májusig minden klubban havonta legalább egy könnyűzenei rendezvényt meg kell valósítani. Az idén első alkalommal kiírt infrastruktúra pályázat ötlete szintén a korábbi tapasztalatok alapján született meg, hiszen a programkínálat bővülése mellett a helyszínek technikai hátterének fejlesztése is egy
újabb lépcsőfokot jelenthet a vidéki koncertélet felpezsdítésében.
 
A 2008-2009-es klubszezonra kiírt pályázatoknál jelentősen nőtt a pályázók száma és a megpályázott támogatások összege is.
A koncerttámogatásra összesen 96 klub nyújtott be pályázatot több mint 220 millió Ft értékben. A szakmai kuratórium javaslata alapján a 70 millió Ft-os keretösszegből 51 település képviseletében összesen 74 klub kaphat támogatást. A hang- és fénytechnikára, valamint zenekari öltözők kialakítására kiírt infrastruktúra pályázatra összesen 78 klub jelentkezett, a megpályázott támogatások összege pedig meghaladta a 120 millió Ft-ot. A kuratórium javaslata alapján a 30 millió Ft-os keretösszegből összesen 47 klub kaphat támogatást.
 
A nem hivatalos eredmények megtalálhatóak a www.pankkk.hu címen. A támogatottak listája Dr. Hiller István Oktatási és Kulturális Miniszter aláírásával válik hivatalossá.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink