Leukémia - válogatás

2007. 12. 17.
- Honnan jött az ötlet, hogy ne a bankokhoz, hanem a punkokhoz forduljatok segítségért?
 
Egyrészt mi zenészek a zenéléshez értünk a legjobban, másrészt nem sok bizodalmunk volt az öltönyösök irányában. Konkrétan úgy jött az ötlet, hogy benn feküdtem a Szent László Kórház belgyógyászati osztályán és nap, mint nap láttam a hematológiai osztályon a leukémiás betegeket. Gondoltam jó volna egy jótékonysági fesztivál, ahol felhívjuk az emberek figyelmét erre a betegségre. Illetve a kezelés igen magas költségére. Hátha elér olyan helyekre az üzenet, ahol a miénknél nagyobb hatalom és pénz található. Másrészt abban az évben volt a Leukémia zenekar 20 éves, és jó ötletnek tűnt egy olyan rendhagyó jubileumi koncert, ahol a zenekar adja az ajándékot a kórháznak. Azt a jelképes pártíz-, párszázezer forintot, ami a koncertbevételből megmarad. Körtelefon, kör-SMS, kör-email és jöttek a zenekarok. Majd a megjelent első hírek után még többen jelentkeztek. Sajnos a Leukémia mégsem tudott fellépni, mert Dávidnak USA ösztöndíj jött közbe, de közel 30 fellépővel nélkülük is megtartottuk az első fesztivált. Két nap, két színpadon. Ezután közkívánatra megismételtük. Valamint jelentkeztek vidéki klubok is, hogy szeretnének csatlakozni. Ezen felbuzdulva magunk is kerestünk további vidéki helyszíneket. És elkezdett a hólabda egyre nagyobbra nőni.
 
- Hogy sikerültek a fesztiválok?
 
Vegyesen. Volt kongó terem, volt félház és volt tömeg is. Anyagilag összesen 881.520 Ft maradt nettóban a szerzői jogok, stb. kifizetése után. 9 napon keresztül 10 helyszínen 6 ország több mint 80 fellépője szórakoztatta a közönséget. A koncerteken túl volt versmondás, pantomim és jelmezbemutató is. Úgy érzem sikerült egy olyan igényes programot összeállítani, amiért egyéb esetben én magam is adnék pénzt.
 
- Mutasd be az 5 CD-s válogatást. Kik vannak rajta, könnyű volt-e megszerezni a hozzájárulásokat?
 
A címe EMBEREK EMBEREKÉRT. Egyrészt azok a zenekarok szerepelnek rajta akik a fesztiválon is felléptek. Másrészt olyan előadók, akik koncertet nem tudtak vállalni, de támogatják a kezdeményezésünket. A hozzájárulásokat szinte mindenkitől azonnal megkaptuk. Szóban… Majd jött a hónapokig tartó papírügyintézés. Néhány előadó azért maradt le a jótékonysági válogatás első 5 részéről, mert a mai napig nem rendeződtek az engedélyek, stb. Az előadók vegyesen jobb- és baloldali meggyőződésűek. Hívők és világiak. Magyarok és külföldiek. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Edda művek, Lord, Vikidál Gyula és a De-Pression, Waszlavik Gazember László, C.P.g., Török Ádám és a Mini, Slogan, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, Részletkérdés, Leukémia, Lelkes Állatok, Prazsák László, Szabó-Nagy Attila – Neon (Erdély), Special Providence, Trottel, OneHeadedMan, Djabe, C.A.F.B., Pásztory Zoltán és Németh Nyiba Sándor, Noel Richards (UK), Matt SChellenberg (USA) és a Rengeteg.
 
- Mik az akció eredményei, folytatjátok-e?
 
Sok helyre eljutott a médiában a hírünk, tehát a célunkat elértük. A kis bevételből olyan csontbiopsziás tűket vett az alapítvány, amelyekkel kevésbé fáj a csontvelőminta-vétel. Jelenleg egy 2008-as tavaszi vidéki fesztiválsorozat szerveződik. Valamint szeretnénk Erdélybe is elvinni a bulit. Ott értelemszerűen helyi kórházat támogatva. Valamint lehetséges, hogy lesz jövőre egy 6. jótékonysági korong is. Azon múlik, hogy sikerül-e végre a már felajánlott, de még meg nem jelent dalok papírjait elintézni, vagy sem.
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink