Letöltési díj legalizálhatja a fájlcserét

2007. 12. 13.
Egyre több "zeneipari" szakember sorakozik fel az internetes zeneterjesztés jogi és pénzügyi problémáira megoldást ígérő egységes zeneletöltési díj mellett. A havi néhány eurós díjat az internetszolgáltatók szednék be, a pénz még nem tudni, hogyan jutna a kiadókhoz, vagy közvetlenül a szerzőkhöz.

Az ötletet eredetileg a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) dániai tagszervezete vetette fel, olyan formában, hogy a jövőben az új internet-előfizetések mellé (némi díj fejében) egy bon is járna, amely bizonyos mennyiségű zene ingyenes és jogszerű letöltésére jogosítaná fel a felhasználót. Az is felmerült, hogy a bon nem letöltésre, hanem csak a zenék meghallgatására szólna (utóbbi esetben a digitalizált hanganyag nem kerül a felhasználó gépére, a zenehallgatás az interneten keresztül történik, vagy - ha mégis letölthető a fájl - a zene másolásvédett, nem adható tovább). A
fiatal fogyasztók - Jesper Bay, az IFPI dániai vezetője szerint - nem feltétlenül akarják "birtokolni" a dalokat, elég nekik a hozzáférési jog is.
A bon ötlete beindította a jogdíjmentes zenecserebere ellenszerét régóta keresők fantáziáját. Röviddel az októberi bejelentés után felkerültek az internetre olyan találgatások, hogy nem is zeneutalványt, hanem valamiféle egységes díjat kellene bevezetni, és a "zeneadó" fejében a felhasználók korlátlanul szemezgethetnének az internetes zenekínálatból. Doug Morris, a Universal Music vezetője szerint az lenne a megoldás, ha a zenehallgatás díja beépülne az internet árába (Franciaországban ezt meg is valósították, a Universal és a Neuf Cegetel internetszolgáltató már kínál zenedíjas szolgáltatáscsomagot).
Csatlakozott az elképzeléshez Peter Jenner, a Pink Floyd menedzsere is. Ő már konkrétan az egységes havi díj mellett érvelt, szerinte ez vethetne véget az online zenepiacon kialakult kaotikus állapotoknak. A szakember úgy véli, a fájlcsere elleni küzdelem reménytelen, a folyamatot már régóta nem a kiadók irányítják, és nem is tudják befolyásolni. A zenedíjjal viszont a zenészek és a kiadóvállalatok is jól járnának, legalábbis a jelenlegi helyzethez képest. Jenner úgy véli, a felhasználókat leginkább a megfelelő árazással lehetne rávenni, hogy fizessenek a zenéért. Szerinte számonként 5 eurócent (mintegy 8 forint) lenne reális ár egy zeneszámért, a mai, egy euró körüli árak inkább taszítják az internetezőket. A szakember nem támogatja a digitális másolásvédelmet sem, szerinte a vevőnek korlátlan használati jogot kell kapnia a pénzéért.
A havi díj összege három euró vagy két font lenne havonta - ez egyedül Nagy-Britanniában évente 1,2 milliárd fontot hozna, jóval többet, mint amennyit a zeneipar a csúcson, az internet megjelenése előtt kasszírozott. 

Népszabadság • Hargitai Miklós   • 2007. december 12.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink