Jogdíj az előadóművészeknek kilencvenöt évig?

2008. 02. 16.
- Attól félek, sohasem halok meg - mondta a tavalyi, 90. születésnapi interjúját is végigkacagó Henri Salvador, ám félelme a francia közönség nagy bánatára a minap végleg köddé foszlott. A sanzon matuzsáleme külön kategóriát jelentett a francia szerzői jogban: mivel előadó-művészi jogosultságának ötven éve túl gyorsan elillant, 85 ezer euró külön kártalanítást ítéltek meg neki.
A vonatkozó 1993-as európai irányelv nemcsak az ember élettartamának biológiai lehetőségeivel nem számolt, de a dalszerzőkhöz, szövegírókhoz képest is hátrányban tartja az előadóművészeket: előbbiek halála után további hetven évig megilleti ugyanis a jogdíj az örökösöket. Ezt akarja orvosolni még a nyár előtt új uniós jogszabállyal Charlie McCreevy EU-biztos; igaz, mint mondta, nem annyira Cliff Richard vagy Charles Aznavour napi megélhetése érdekli, sokkal inkább "a stúdiókban dolgozó zenészek ezreinek sorsa". Csakúgy, mint az Egyesült Államokban, az európai művészeket is 95 évig illetné meg a jogdíj.
Az Európai Bizottság ír tagja egyébként már bő egy éve az elektronikus adathordozókra - fénymásolók, DVD-, CD-, MP3-lejátszók stb. - kivetett jogdíjátalány eltörlésén is munkálkodott, ám akkor elbukott kellően elő nem készített jogszabályjavaslatával. Most egyelőre konzultációra bocsátotta ezen átalányok felülvizsgálatát. Mark MacGann, a szórakoztatóelektronika európai képviselőit tömörítő EICTA első embere nem leplezte megelégedettségét a jelenlegi rendszer felülvizsgálatáról hallva. Véronique Desbrosses, a (dal)szerzők szövetségének főtitkára szerint viszont legfeljebb kis lépésekben lehet elmozdulni a jelenlegi állapottól, annak ugyanis nincsen alternatívája - vélte -, hogy továbbra is díjat rójanak ki a "saját példány másolására". A mostani jogdíjátalány-rendszer ugyanis arra az elvre épül, hogy aki fénymásolót vagy például videomagnót vesz, az "kalózpéldányt" is készít - a bevételek pedig szerzői jogdíjat fedeznek. 



Népszabadság • Szőcs László   • 2008. február 16.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink