iPhone-lökés a mobilnetnek

2008. 08. 19.
Mobilinternetben a kapacitás bővítésén és a minőségen van a hangsúly - mondja Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese. A T-Mobile vezetője arra számít, hogy a mobilinternetnek újabb lökést ad, hogy péntektől az iPhone 3G készüléket elkezdik forgalmazni Magyarországon is. Amint az is, hogy az állam a harmadik negyedévtől harmincnégy százalékkal mérsékelte a széles sávú mobilhálózatok frekvenciahasználati díját.

- Az ország mekkora részét éri meg lefedni mobilinternettel? 
- Jelenleg körülbelül hatvanszázalékos lakossági lefedettségnél járunk. Fontosnak tartom ugyanakkor hangsúlyozni, hogy nemcsak a lefedettség fontos, hanem a megfelelő kapacitás és minőség biztosítása is, hiszen tavaly nyolcszorosára emelkedett a mobilinternet-hálózatunk forgalma. 
- Az év első hónapjaiban mindhárom szolgáltató hálózatán lehetett fennakadásokat érezni - többször dobta le a felhasználót a hálózat, lassult a rendszer. Ez amiatt volt, mert nem számítottak ilyen növekedésre? 
- Ahol bevezetjük a nagy sebességű HSDPA-átvitelt, ott a felhasználók intenzíven kezdik használni a hálózatot, amit sokszor nehéz kapacitással követni. Emiatt voltak kisebb problémáink, de hamar tudtuk orvosolni azokat. Ezért fontos a minisztérium döntése is: ha a frekvenciadíj magas marad, akkor képtelenek lettünk volna az igényeknek megfelelni. A nagy forgalmat bonyolító laptoptulajdonosok a mobilinternet fő felhasználói, legalábbis egyelőre. Arra számítunk, hogy az iPhone 3G mobiltelefon megjelenésével ez a helyzet gyökeresen megváltozik, és a mainál sokkal szélesebb kör használja majd a mobil széles sávot. Aki megveszi a készüléket, az biztosan mobilinternet-használóvá válik, hiszen e telefon új fejezetet nyit ezen a területen, s végre valóban a kép és videó kerül előtérbe, elvégre az iPhone 3G a letöltésekre és a multimédiára van kihegyezve. 
- A kedvezménynek köszönhetően a minisztérium várakozásai szerint tovább nő a lakossági lefedettség, s ezt kívánja az iPhone bevezetése is. Meddig nőhet? 
- Nyolcvan százalék fölé is mehet, lakosságra, s nem területre értve. De az adatátviteli kapacitás bővítésén és a minőségen van a hangsúly. Azaz a lefedettség növelésén mi mindenekelőtt mélységi lefedettséget értünk, azaz olyan hálózatot, amely épületek belsejében is biztosítja a nagy sebességet, nem csak az utcán. 
- Nő a kapacitás és a lefedettség, de csökken-e a hozzáférés ára? 
- Ha igen, az biztosan nem a frekvenciaár-csökkenésnek köszönhető, hanem a versenynek. Gondoljon csak bele, hogy a széles sávú mobilinternet árcsökkenése milyen mértékű volt a beszédéhez képest. 
- Ahol nem éri meg további hálózatfejlesztésbe fogni, nem osztoznak meg a konkurenseikkel annak érdekében, hogy legalább valamilyen internethálózat mindenhol legyen? 
- Vannak ilyen elképzelések Nyugat-Európában és itthon is, de ezek elsősorban a versenyen buknak meg, melynek fő területe ma a mobil széles sáv. Emiatt ezt jelenleg nem tartom elképzelhetőnek. Inkább építünk olyan helyen is, ahol nem a megtérülés a döntő. Más területeken viszont van példa együttműködésre, számos helyen használunk közös bázisállomásokat, amely nemcsak olcsóbb, de környezetkímélőbb is. 
- Nagy várakozás előzi meg az új iPhone hazai bevezetését. Mennyibe kerül majd? 
- A 8 GB-os verzió a legkedvezőbb konstrukcióban már 990 forintért kapható majd. A készülékhez új, lebeszélhető perceket, internetezési lehetőséget és SMS-eket egyaránt tartalmazó díjcsomagokat kínálunk. A MOM Parkban lévő üzletünk augusztus 22-én nulla órától nyitva tart majd, hogy a legelszántabbak elsőként megvehessék a készüléket. Egészen biztosan sorok fognak állni az üzletek előtt. 

Népszabadság • Varga G. Gábor • 2008. augusztus 19.
-
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink