Így alakult a hangfelvétel-piac 2019-ben

2020. 05. 19.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a magyar hangfelvétel piac fizikai és digitális értékesítésének 2019. évre vonatkozó statisztikáit. Ezzel párhuzamosan a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - közzétette éves jelentését a tavalyi év eredményeivel.

8,2%-kal növekedett, immár világszerte összesen évi 20,2 milliárd dollár a hangfelvételpiac összbevétele. Ez jól mutatja az alkotók sikeres munkáját és befektetését a hangfelvétel-kiadóktól a művészekig.

"Míg a most közzétett számok a zenei üzlet tavalyi eredményeit jelzik, a COVID-19 járvány elképzelhetetlen kihívások elé állított minket" - mondta Frances Moore, az IFPI vezetője, aki a zenei közösség összefogása kapcsán hozzátette: "Kritikus és mindmáig folyamatban levő kiemelt cél, hogy a tagjaink által képviselt hangfelvétel-kiadók világszerte a művészek, zenészek és a szakmában dolgozók munkáját támogassák, megvédjék."

A Global Music Report 2019 legfontosabb nemzetközi megállapításai:

22,9%-kal nőtt a streaming bevétel. A jelenleg 11,4 milliárd dolláros összeg a teljes hangfelvétel-ipari bevétel több mint felét (56,1%-a) teszi ki. A streaming árbevétel növekedése több, mint ellensúlyozza a fizikai bevétel 5,3%-os csökkenését.

A összesített streaming bevétel növekedésének fő oka a fizetős (prémium) streaming bevétel 24,1%-os emelkedése volt. Ez az érték szinte az összes piacon nőtt.

341 millió fizető streaming felhasználó volt 2019 végén (+33,5%).

A fizetős streaming bevétel a teljes hangfelvételipar bevételének 42%-át teszi ki.

Európa, a világ második legnagyobb régiójának hangfelvételpiaca 7,2%-kal nőtt az elmúlt évben, miután 2018-ban szinte stagnált. Az Egyesült Királyság 7,2%, Németország 5,1%, Olaszország 8,2%, Spanyolország pedig 16,3% növekedést könyvelt el.

A magyarországi hangfelvételpiac eredményei a MAHASZ adatai alapján

A teljes értékesítés (fizikai + digitális) mintegy 4,4 Mrd Ft. A 2000-ben bekövetkezett csúcs óta a folyamatos csökkenés 2013-ig tartott, amikor megfordult a trend, és azóta a növekedés folyamatos, már az összérték elérte a 2008-as szintet, ám ez még meg sem közelíti a két évtizeddel korábbi csúcsot.

Az előző évhez képest a fizikai forgalom 4,96%-kal csökkent 2019-ben, 1.035.325 darab fizikai hanghordozó fogyott. Az éves nagykereskedelmi érték azonban 1,53%-kal, 1,45 milliárd Ft-ra nőtt.

Vannak, akik még ragaszkodnak a fizikai formátumú hanghordozókhoz. Köztük számos olyan gyűjtő található, aki a speciális kiadványokra, különleges kiszerelésű termékekre az átlagosnál nagyobb összeget is áldoz. Ez az egyik lehetséges oka annak, hogy a legnagyobb számban értékesített hanghordozó, a CD esetében 17,66%-os mennyiségi visszaeséshez 3,9%-os értékbeli csökkenés társul. Eközben azonban az értékesített vinylek száma és értéke közel azonos mértékben nőtt.

A digitális értékesítésen belül a letöltések összértéke 15,95%-kal csökkent, a streaming összértéke 41,02%-kal nőtt, így összességében 37,64%-kal nőtt a digitális forgalom.

A hanghordozók 2019-es fizikai mennyiségének legnagyobb része CD, de számottevő a vinyl lemezek aránya is.

A fizikai hanghordozók 2019-es értékének legnagyobb részét ugyancsak a CD-k adják, de a vinyl lemezek értékének aránya is kiemelkedő.

A fizikai hanghordozók 2019-es értékesítésének legnagyobb részét a hazai kiadványok adják.

Az adatok és a táblázatok megtalálhatóak az alábbi oldalon.

Az IFPI Global Music Reportja elérhető ITT. 

Forrás: Hangfoglalo.hu 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink