Harcsa Veronika interjú

2008. 03. 17.
Dalok.hu: Gyerekkorodban nemcsak a zene, hanem a matematika területén is jeleskedtél. Mesélj mind a kettőről.
Harcsa Veronika: Egészen gimnázium végéig úgy tűnt, a matekhoz sokkal nagyobb tehetségem van, mint a zenéhez. Tanultam, mert érdekelt, és ment is. Érettségikor nem tudtam még, hogy mivel szeretnék foglalkozni, ezért mentem informatika szakra a Műszaki Egyetemre, egyszerűen ez volt logikus. Közben elkezdtem zenekarokkal fellépni, és jazz éneket tanulni, és egyértelműen éreztem, hogy ez egészen más, sokkal erősebb élményeket ad, mint bármi, amivel azelőtt foglalkoztam. Sokáig tartott, mire be mertem vallani, hogy semmi nem érdekel annyira, mint a zenélés. A környezetem egyáltalán nem hitt benne, hogy ezzel kellene foglalkoznom, nagyon kevés bíztató szót kaptam eleinte.
Dalok.hu: Hogy történt, hogy a Műszaki Egyetemre jelentkeztél és sokkal később váltottál Zeneakadémiára?
Harcsa Veronika: Az első igazi elismerés az volt, amikor végre rászántam magam, hogy felvételizem a jazz tanszakra. 36 jelentkezőből én kaptam a legtöbb pontot, így alakult, hogy a BME-vel párhuzamosan jazz-ének szakra is járni kezdtem a Zeneművészetire. Ez három és fél éve volt, akkor vált
életem központjává az éneklés.
Dalok.hu: Én először a kísérleti elektronikus Tigricssel láttalak színpadon. Kikkel zenéltél eddig, kikkel zenélsz most?
Harcsa Veronika: Két és fél éve alapítottam jazz quartetemet, ma ez a legfontosabb számomra zeneileg, de sok egyéb zenekarban és műfajban is megfordultam már. Életem első énekes fellépése még gimiben volt, egy barátaimmal alapított rock zenekarral énekeltem a Metallicától az Enter Sandmant.
Első jazz fellépéseim Böhm Dani triójával voltak húszéves korom körül, és valóban akkoriban Tigriccsel egészen érdekes elektro vizeken is eveztünk pár fellépés erejéig.
Ma a quartetem mellett az Erik Sumo Bandnek vagyok teljes értékű tagja, de az elmúlt években számos izgalmas vendégszereplésem is volt, pl. a Korai Öröm, PASO, Free Style Chamber Orchestra, Budapest Jazz Orchestra, Colorstar, Fugato Orchestra zenekarokkal. Több kortárs táncos produkcióban is részt vettem énekesként. Nagyon fontos számomra, hogy ilyen sokszínű a zenei pályám, mert így mindig új területekről érnek impulzusok, és sosem válik unalmassá, vagy rutinná a zenélés. Ha ez bekövetkezne, abba is hagynám.
Dalok.hu: Az első albumod jazz standardeket tartalmaz. Hogy jutottál onnan a saját dalokig? Mikor írtad az első saját szerzeményt?
Harcsa Veronika: Első lemezem, a Speak Low megjelenésekor sokan nekem szegezték a kérdést, hogy én írtam-e a dalokat. Éreztem a csalódottságot, mikor meghallották, hogy standardeket énekelek, hiszen ilyen lemezből van ezer és tízezer.
Dallam- és szövegötleteim korábban is voltak, úgyhogy gondoltam, legalább megpróbálom, tudnék-e teljes dalokat írni. Ez másfél éve volt, ekkor vittem el a két első dalomat remegő kézzel a zenekarom elé egy próbára (közülük az egyik volt a Too Early, ami nemrég vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját). Az első próba után felbátorodva újabb és újabb ötleteket dolgoztam ki, míg végül összejött egy lemeznyi dal, így született új albumunk, a You Don't Know It's You.
Dalok.hu: Hogyan írnád le a zenédet? Mennyire ragaszkodsz a tiszta jazzhez, milyen másfajta zenét énekelni (pl. az Erik Sumoban)?
Harcsa Veronika: Egyáltalán nem ragaszkodom a tiszta jazzhez, szerintem az én zeném sem az. Igaz, hogy jazz hangszerelésben, akusztikusan szólalnak meg a dalok, de a groove-okban, számszerkezetekben, dallamvilágban tetten érhető, hogy nem csak jazzt, hanem sok pop, nu jazz, elektro, lounge, stb. zenét is hallgatok.
Az Erik Sumo Bandben nagyon jó énekelni, egy koncert leginkább arról szól, hogy a barátaimmal bulizom a színpadon. Ebben persze zeneileg kevésbé fejezem ki önmagam, mint a saját quartetemmel, de a Sumo is nagyon fontos nekem.
Dalok.hu: Mik a közeli és a távoli terveid?
Harcsa Veronika: Az új lemezünk felvétele óta eltelt hónapokban nagyon sok zenei és érzelmi impulzus ért, amikből számos új dal született és születik. Sokat már a koncertjeinken is játszunk, és a nyáron stúdióba is vonulunk. Hogy az új lemez pontosan milyen lesz, még nem tudom. Az biztos, hogy kevésbé lesz melankolikus, mint a You Don't Know It's You, mert sokkal jobb passzban vagyok, és így dinamikusabb számok születnek, mint egy éve. Tervben van egy remix album is, de ezek még csak tervek.
 
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink