Felsőfokú könnyűzenei képzés indul szeptembertől

2024. 01. 21.

A Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) egyszerre valósul meg a Miskolci Egyetemmel közösen életre hívott kortárs könnyűzenész akkreditált BA-képzés, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programja. 

Szeptemberben indul a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) közös kortárs könnyűzene alapképzése, amelyre február 15- ig jelentkezhetnek az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányok iránt érdeklődők. A most létrejövő akadémia célja, hogy a hazai könnyűzenei oktatást nemzetközileg is elfogadott szintre emelje, de a PEMA intézményében valósul majd meg a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programja is.

A sajtótájékoztatón Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta: „a Miskolci Egyetem színes képzési palettával rendelkező tudományegyetem, a reáliákhoz vonzódó diákok épp úgy megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő szakokat, mint a humán beállítottságúak. A nyolc kar közül az egyik, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar pedig a leendő előadóművészeket és zenetanárokat képzi. 2024 szeptemberétől már nemcsak komolyzenei képzéssel várjuk a jelentkezőket, elindul a könnyűzene alapszak (BA) is intézményünkben. Nagy utat tettünk meg idáig, nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy rektorként részese lehetek ennek a nagyszerű történetnek.” Az eseményen részt vett Tátrai Tibor, Kovács Kati, Ferenczi György, Keresztes Ildikó és Takács Nikolas. 

Az alapszak 2023-ban kapta meg a felsőoktatási akkreditációt, és az intézmény a Miskolci Egyetemmel együttműködésben jön létre, a képzés a tervek szerint Budapesten, a Hajógyári-szigeten indul idén szeptemberben. A Kortárs Könnyűzene Alapképzési Szak akkreditációs anyagának kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet összes területének szakemberei, a kapcsolódó társterületek szakértői, valamint az iparág elismert szerepelői vettek részt. Az iskola oktatói között olyan elismert és népszerű alkotók kapnak helyet, mint Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika is. A diákok a 2024 szeptemberében induló szakra február 15-ig adhatják be jelentkezésüket, a felvételivel kapcsolatos részletes információk a felvi.hu-n, vagy a Miskolci Egyetem honlapján találhatók. Középfokú könnyűzenei képzést jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió biztosít. Az intézményt zenésztársaival 1996-ban Póka Egon Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző alapította, és amely a hazai zenészszakma alma materévé vált az elmúlt 25 évben. Sok év szakmai tapasztalat, külföldi együttműködések és visszajelzések alapján erősödött meg az igény egy felsőfokú oktatási intézmény létrehozására, amelynek alapjait Póka Egon és lánya, Szakadáti-Póka Vanessza rakta le. Az oktatás mellett az akadémia célkitűzései között szerepel a magyar művészeti produkciók létrehozásának támogatása – az alapoktól egészen a kész produkciók népszerűsítéséhez nyújtott segítségig. A Petőfi Kulturális Ügynökség a képzési központ keretében valósítja majd meg tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programját, és valódi „zeneművészbázist” (alumni klubot) hoz létre, amely folyamatos lehetőséget biztosít a továbbképzéseken, kurzusokon és szakmai találkozókon való részvételre. Az intézmény ugyanakkor új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti alkotóműhely számára is helyet biztosít majd.

Honlap: https://felveteli.uni-miskolc.hu/felvetelizoknek-bbzk-alapkepzes

Elérhetőség: konnyuzene@uni-miskolc.hu
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink