„Eleven Ősz” - Ismét a Bartókkal pörög fel az ősz!

2020. 09. 14.

Galéria- és műterem látogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal, túrákkal vár mindenkit az Eleven Ősz programsorozata szeptember 25-én és 26-án. Az program során az utca legjobbjai a széles együttműködésnek köszönhetően hálózatban, együtt kínálják portékáikat! Kérnél a kávéd mellé egy csak neked felolvasott verset, újra átélnéd a hagyományként teremtett 1 művész 1 porta programot az utcában, avagy Juhász Anna az Eleven Ősz alkalmával debütáló művészeti sétáján ismernéd meg az utca történetét? Akkor elevenedj te is ősszel a Bartókon!

Az utca műhelyeiben együtt készíthetünk táskát, képeslapot vagy éppen kóstolhatunk bele az ínycsiklandozó gasztrofogásokba, miközben napközben kulturális séták, este pedig szabadtéri, illetve a Bartók Béla Boulevard helyeinek belső tereiben létrejövő koncertek várják az érdeklődőket. Hogy pedig még jobban hangsúlyozzák az összefogásukat, közös ajánlattal örvendeztetik meg a kultúra rajongóit. A néhány ezer forintos kuponfüzetből három jegyet téphetünk ki, így megtapasztalva az ízek, a művészetek és a színpad varázsát: a #falatnyi Bartók jeggyel a gasztronómia kínálatból, a #szorgos Bartók kuponnal a művészeti workshopokon vehetünk részt, a #dallamos Bartók jeggyel pedig izgalmas előadások között válogathat az, aki megvásárolja a kupon füzetet a BBB Office-ban (Bartók Béla út 33.).

A kuponokkal a gasztronómia jegyében választhatunk finom tapasztálat a Hadikban, kávét kóstolhatunk a Kelet Kávézóban, a Tranzitban pedig vegán süteményt ízlelgethetünk, a KEG Sörházban magunk készíthetünk söralapanyagot, a Bor és Kézművesben pedig borkóstolóval egybekötött játékban vehetünk részt. Mindeközben az Eleven Blokk Művészeti Alapítványnál elkészíthetjük saját kerámiánkat, a Kelet Kávézóben a kávé mellé az asztalunknál csak nekünk felolvasott verset vagy novellát kapunk, a Béla Műhelyben napközben mese, este pedig koncert vár! Érdemes a kuponfüzettel látogatható programok mellett az ingyenes kínálatból is csemegézni, színházi, gasztro-, irodalmi programok mellett kézműves foglalkozások, városismereti séták, kvízek és társasjátékok, zenei és gyermekprogramok kavalkádját rakták össze a szervezők. Folytatódik továbbá az 1 Művész 1 Porta elnevezésű kezdeményezés, a fesztivál idejére az utca szolgáltatói egy-egy művész bemutatkozására adnak lehetőséget.

A Gang Színház Az új lakó című előadása olyan rendhagyó előadást takar, ahol nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik – egy előadás erejéig – a nézők otthonába, jobban mondva udvarába, hiszen a Gang Színház missziója, hogy azok a lakosok is részesüljenek színházi élményben, akiknek erre alig kínálkozik lehetőségük. Díjtalanul használható az Eleven Ősz programjai során az Enter Bar társasjátékait, ahol külön polc várja a Bartók Béla Boulevard látogatóit könnyed partyjátékokkal. A Faur Zsófi Galériában Pixeltest 1. címmel Benyovszky Szűcs-Domonkos bemutatkozó kiállítása lesz látható a program idején, izgalmas jétékokkal és kvzzel vár mindenkit az Óvóhely Kultúrbunker, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság és a Hadik Irodalmi Kávéház is. A Kredenc Műteremben eco-ékszereket készíthetünk bőrhulladékból, a Három Hét Galériában pedig egy iráni művész, Zahra Fuladvand kiállítása lesz látható, de nem szabad kihagyni a Pagony workshopjait sem a családok számára. A Bartók Béla Boulevard-on működő galériákat, éttermeket, kulturális helyeket és legendás kávézókat ismerhetik meg az érdeklődők a BBB vetélkedőjén és sétáján.

Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis-tele vannak irodalmi és kulturális örökséggel, történetekkel. A tízéves Irodalmi Szalon és Újbuda így közös irodalmi sétát indít az Eleven Ősz Fesztiválon debütálva, mely során nemcsak kerületünk nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban, de az irodalmi műveket is. Épp 100 éve, 1920-ban "költözött" ráadásul a XI. kerületbe az irodalom, amikor a legendás Böhm Aranka összeházasodott Karinthy Frigyessel. A Hadik Kávéház innentől kezdve megtelt élettel és írókkal. A kerületben Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza, Illés Endre, Csontváry Kosztka Tivadar, Zelk Zoltán vagy Móricz Zsigmond kötődései is jelentősek. Az Irodalmi Séta alkalmával bejárjuk az irodalmilag fontos helyszíneket, egy-egy állomáson találkozunk vendégekkel, így Barabás Richárd kulturális alpolgármesterrel is, kapcsolódó műveket hallgathatunk és rejtvényes kvízt is megoldunk – a végállomáson pedig a finom üdítők mellett megpihenve az értékes nyereményeket (belépőjegyek, könyvcsomagok) is kisorsoljuk! A séta debütálása az Eleven Ősz Fesztivál.

Az ELEVEN ŐSZ keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül. 
A Bartók Béla út ünnepét, az Eleven Őszt a Kulturális Tizenegy Egyesület szervezi.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink