Egyre népszerűbbek a fiatalokat támogató állami ösztöndíjak

2021. 02. 19.

Csaknem harminc százalékkal többen jelentkeztek idén a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt, a fiatal művészek pályakezdését megkönnyítő állami ösztöndíjakra. A havonta bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjakra már második éve online jelentkezhettek az érdeklődők.
 
A képzőművészeti, művészettörténeti, ipar-, fotó- és táncművészeti ösztöndíjak esetében az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma. A legnépszerűbb idén is a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyre több mint 170-en adták be a pályázatukat. Rekordérdeklődés mellett zárult a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj pályázat: előbbire 117-en, utóbbira 96-an jelentkeztek. Az összesen nyolc állami művészeti ösztöndíjra 2018-ban kevesebb mint 370-en pályáztak, idén már 570-nél is több pályamű érkezett be. A decemberben és januárban meghirdetett ösztöndíjak egyéves időtartamra jelentenek támogatást a fiatal művészek számára egyre nagyobb érdeklődés mellett.
 A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni. Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását. Ilyen volt a 2020-as Art Market Budapesten való megmutatkozási lehetőség, amelyen a MANK a Derkovits-ösztöndíjas művészek alkotásaiból mutatott be izgalmas válogatást. Ráadásul a jelenlegi járvány sújtotta helyzetben is bemutatkozhatnak a Derkósok, hiszen a tavalyi ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása online várja az érdeklődőket a MANK honlapján (https://alkotomuveszet.hu/CMS/derko20/1).
A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész jelentkezhetett, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tudott felmutatni. A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra pedig a 40 év alatti kutatók pályázhattak, akik, ha elnyerik az ösztöndíjat, 2021 szeptemberében kötelező szakmai konzultáción vesznek részt, ahol a folyamatban lévő kutatásaik aktuális fázisáról, a már megjelent és tervezett publikációikról és a tudományos munkájuk további menetéről számolnak be.
 
A Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére alapított fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal, 35. életévüket még be nem töltött fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjak pedig a zene területének legtehetségesebbjeit támogatja. A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat pedig a fiatal előadó- és alkotóművészek, valamint a tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók számára hirdette meg a MANK.


A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el a pályázat lejártát követően, több ösztöndíjpályázat eredménye pedig már meg is található a MANK honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon. Az ösztöndíjakat meghatározott számú művész kaphatja meg, a Derkovits-ösztöndíjat évről-évre 26, a Kozma-, a Fülöp- és a Pécsi-ösztöndíjat 10, a Kállait 7, a Fischer Annie-ról elnevezettet 9, a Kodály előtt tisztelgőt 6 fő nyerheti el, míg a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal részesülhet.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink