Columbus Jazzklub

2008. 02. 19.
Március 1.
Nuvole Mediterranee
Halmos Fatime - ének
Balogh Roland -gitár
Balogh Zoltán - zongora
Horváth Plutó József - basszusgitár
Bordás József – dob
 
A fiatal zenészekből álló formáció repertoárja olasz, magyar népdalok újraértelmezéséből, és Dante Marianacci néhány versének megzenésített dalaiból áll.  A zene latin ritmusokon alapszik, a jazz és world-music stílus teszi újjá és mássá. A megzenésített versek Stefano Travaglini fiatal olasz zeneszerző munkái.
 
Március 2.
Bacsó Kristóf - szaxofon
Fekete-Kovács Kornél - trombita
Szandai Mátyás - nagybőgő
Mohay András - dob
 
A Bacsó Kristóf Quartet 2004-ben alakult, repertoárján főként a zenekarvezető-szaxofonos szerzeményei szerepelnek, melyekben a jazz és a kortárs zene elemei keverednek a közép-kelet európai életérzéssel. A zenekar tagjai a magyar jazz markánsan meghatározó művészei: Fekete-Kovács Kornél játszik trombitán, Szandai Mátyás bőgőzik, illetve Mohay András dobol. A zenekar számos hazai klubfellépés és fesztiválszereplés mellett 2005-ben meghívást kapott a neves Udine jazzfesztiválra.
 
Március 5.
Kaltenecker Zsolt - szintetizátor
Hárs Viktor - nagybőgő
Borlai Gergő - dob
 
A trióra a mással össze nem téveszthető egyedi játékmód és a különleges kompozíciók mellett  leginkább az jellemző, hogy bár felhasználja a különböző elektronikus zenei stílusok (jungle, techno) elemeit, hangzásában mégis a modern jazzhez áll a legközelebb. A korábbi rockosabb hangvételt egy letisztultabb, halkabb, de nem kevésbé dinamikus előadásmód  váltotta fel. Azt pedig, hogy a három muzsikus mennyire egy nyelvet beszél, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legutóbbi, teljesen akusztikus lemezüket mindössze három óra alatt rögzítették. 
 
Március 6.
Szakcsi Jr Trió
Szakcsi Jr - zongora
Pecek Lakatos Krisztián - nagybőgő
Balázs Elemér - dob
 
Édesapja, Szakcsi Lakatos Béla nyomdokain járva, Szakcsi Jr is a zongorát választotta hangszeréül. Klasszikus zenei tanulmányokat után a jazz mellett kötelezte el magát, így lett egyike a honi jazzélet legkiemelkedőbb zongoristáinak. Azóta sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-tel és John Patituccival, Palle Daniellsonnal, Ravi Coltrane-nel.
Szerényen átgondolt, finom, ízes játék, szárnyaló dallamvilág és feszes ritmusok jellemzik az ifjabb Szakcsi játékát. Modern jazzvilág ez akkor is, ha a gyökerekhez nyúl vissza. Programjukban saját kompozíciók és klasszikus standardek modern hangvételű feldolgozásai váltakoznak.
 
Március 7.
Test Jazz Group
Bolla Gábor - szaxofon
Regály György - zongora
Marius Norbert (USA) - basszus gitár
Balázs Elemér - dob
 
Regály György a Test Jazz Group egyik alapító tagja. Az egykori Test Jazz Klubban (Jókai Klub) jóformán mindenkivel játszott a hazai jazzéletből (Dés László, Gőz László, László Attila, Tony Lakatos, Babos Gyula, Lakatos "Pecek" Géza, Kőszegi Imre, Dandó Péter) és azóta is meghatározó tagja a hazai jazz életnek. Tagja volt a No-Spa és a Jazz Vitamin együtteseknek. Különböző formációkkal zenélt Nagy-Britanniában és Hollandiában, Indiában a Jazz Yatra fesztiválon. Jelenleg a Liszt Ferenc Tanárképző Főiskola jazz tanszékének művésztanára.
Norbert Marius Magyarországon született, de 1987-ben már a Berklee College-ban szerezte  meg diplomáját. 1988 óta New Yorkban él és koncertezik nemcsak ott, de szerte a világban.
A Test Jazz Group három alapító tagja több, mint húsz év múlva találkozik ismét (hozzájuk  most Bolla Gábor csatlakozik) hogy felelevenítse a közös muzsikálás élményét.
 
Március 8.
Berki Tamás - ének
Tóth Viktor - szaxofon
Sárik Péter - zongora
Horváth ’Plutó’ József - basszusgitár
Mohai Győző - dob
 
Berki Tamás azon kevés jazz-zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával, rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. Pályáját a 60-as években kezdte olyan zenészekkel, akiket a magyar jazz élet megalapítóinak is tekinthetünk. Egyedülállósága az énekesek közt vitathatatlan, olyan egyedi és expresszív, hogy nem is nagyon tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. A magyar jazzéletben ő az első énekes, aki magyar szöveggel, saját szerzeményekkel áll elő.
 
Március 12.
Trio Midnight
Oláh Kálmán-zongora
Egri János-nagybőgő
Balázs Elemér-dob
vendég: Dresch Mihály – szaxofon
 
Az 1990-ben alakult együttes a mai magyar jazz három jelentős egyéniségét egyesíti egy formációban. Az együttest szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a közönség. A mai kiforrott Trio Midnight stílusa azonban több mint mainstream jazz – elsősorban standardekre és Oláh Kálmán  kompozícióira épülő, ugyanakkor többféle irányzatot magába foglaló, kreatív „kortárs” jazz, melynek alapja a spontaneitás és a kollektív improvizáció. Az együttes az elmúlt 15 év alatt jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. 1995-ben elsők lettek az egyik legfontosabb európai tehetségkutató versenyen, a belgiumi Hoeilaartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. 2000-ben pedig elnyerték a Magyar Rádió „eMeRTon” díját az év jazz együttese kategóriában. Számos rangos európai fesztiválon vettek részt. Legújabb, 2005 decemberében megjelent lemezükön – melyen Lee Konitz működik közre – annak a nagysikerű koncertnek a felvétele hallható, mely a belgiumi Dinant Jazz Nights fesztiválon hangzott el 2000-ben (Trio Midnight meets Lee Konitz: Live at Dinant Jazz Nights).
 
Március 13.
Horváth-Lantos Duó
Lantos Zoltán – hegedű
Horváth Kornél – ütőhangszerek
Vendég: Oláh Kálmán - zongora
 
Az indiai hegedűtechnika klasszikusan képzett virtuóza, Lantos Zoltán és az egyedi ütőtechnikáiról világszerte ismert Horváth Kornél a keleti és nyugati világzene sajátos, magyar gyökerekre visszanyúló ötvözetét szólaltatja meg. A két muzsikus különböző formációkban való évtizedes közös munkája során egészen rendkívüli módon hangolódott egymás játékára; zenei gondolataik az improvizatív részek alatt is olyan egységet alkotnak, mintha az utolsó hangig megkomponált művet adnának elő. A duóformáció ellenére olyan telt hangzást produkálnak, amely néha már-már nagyzenekari hatást kelt. Ebben segítségükre van Lantos loop-technikája és Horváth Kornél gazdag ritmusvilága. Különleges vendégük a zongorista-zeneszerző Oláh Kálmán,  aki mindkét minőségében szerepet kap ezen az estén.
 
Márc. 19-22. és 28.
Fókuszban a nagybőgő és basszusgitár
 
Március 19.
Lattmann Quartet
Fekete István – trombita
Sárik Péter – zongora
Lattmann Béla – basszusgitár
Sramkó János – dob
 
Lattmann Béla  a hazai jazz élet egyik legjelentősebb basszusgitárosa. A budapesti konzervatórium jazz tanszakát nagybőgő szakon végezte el. Azóta több nemzetközi turnén játszott, többek között Tooth Thielemansszal, Tommy Campbell-lel. Foglalkoztatott stúdió és session zenész. Két lemezt készített Tony Lakatossal. 1989 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán basszusgitárt tanít. Az együttes további tagjai: a kiváló zongorista-zeneszerző, zenekarvezető Sárik Péter, a saját együttessel és dobiskolával is rendelkező Sramkó János és a szintén sok produkcióból ismert trombitás, Fekete István.
 
Március 20.
Pluto Fusion Collective
Nagy László – gitár
Balogh Roland - gitár
Havas Lajos Chico – ének
Balogh Zoltán - zongora
Horváth „Plútó” József - basszusgitár
Bordás József - dob
 
Horváth „Plútó” József  2003-ban, a Magyar Rádió basszusgitár versenyén első helyezést ért el. Számos formáció, többek között a Berki Tamás Band tagja. A zenekar „Plútó” saját szerzeményeit adja elő, melyek a jazzrock műfaját képviselik. Zenésztársai: Bordás József, Balogh Roland és Zoltán.
 
Március 21.
Szandai Quintet
Bacsó Kristóf – szaxofon
Czirják Csaba- gitár
Szabó Dániel – zongora
Szandai Mátyás –nagybőgő
Baló István - dob
 
A fiatal nagybőgős quintetje ezen az estén mutatkozik be a közönség előtt. Szandai Mátyás 16 éves kora óta játszik különböző jazzformációkkal, 12 éve a Dresch Quartet tagja, több hazai és külföldi fesztivál szereplője. A magyar jazzélet meghatározó zenészei mellett olyan neves külföldi zenészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Guilani, Charlie Mariano, Hamid Drake, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer és Chris Potter. Jelenleg a Bacsó Kristóf 4 mellett a Dresch Quartet, a Czirják Quartet és a Szabó Dániel Trió tagja. Zenekarát kiváló muzsikus társaival hozta létre, hogy saját kompozícióit is megszólaltathassa.
 
Március 22.
Egri János Group
Csepregi Gyula – szaxofon
Birta Miklós – gitár
Egri János – basszusgitár
Müller György – ütőhangszerek
Balogh László - dob
 
 Egri János tizenhét éves kora óta aktív színpadi muzsikus és jelenleg az egyik legkeresettebb jazz-bőgős Magyarországon. Elsősorban igazi modern mainstream bőgős, de ugyanakkor rendkívül nyitott és kreatív zenész, aki az évek során részt vett számos "crossover" és "world music" stílusú projektben, illetve basszusgitárosként rendszeresen fellép neves popzenekarokkal is. Szinte minden neves magyar jazzmuzsikussal játszott együtt, többek közt  Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Megalakulása óta állandó tagja a Trio Midnight együttesnek és gyakori résztvevője Oláh Kálmán más formációinak is.
1996-ban megalapította első önálló együttesét, az Egri János Groupot.
Eddig két saját lemezt jelentetett meg: Moods (1998), ahol virtuóz basszusgitár játékát csillantotta meg, míg a Soft Waves (2000) című lemeze a lírai hangvételű, akusztikus kamaramuzsika iránti vonzalmát bizonyítja.
 
Március 26.
Borbély Műhely
Borbély Mihály - szaxofonok, tárogató, furulyák
Szabó Dániel - zongora
Horváth Balázs - nagybőgő
Baló István - dob
A zenekar öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak valamint a Kárpát medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. 2004-ben „Az év jazz együttese“ eMeRTon díjat kaptak. Meselia Hill című lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazz lemeze“ díjat. Hazai és európai koncertjeik mellett nagy sikert arattak Mexikóban is.
Ezen az estén ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is. A Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.
 
Március 27.
Szakcsi-Egri-Jellinek Trió
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Egri János –nagybőgő
Jellinek Emil (Emilio) – dob
 
Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz egyik legnagyobb formátumú képviselője. A hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását, és az igazi siker 1970-ben jött el, mikor Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. Zenésztársainak névsora lenyűgöző: Victor Bailey, Terri Lyne Carrington, Art Farmer, Omar Hakim, George Jinda, Carmen Jones, Dave Weckl, Frank Zappa. Az utóbbi időben figyelmét megosztja Új Magyar Gypsy Jazz nevű projektje, illetve a kortárs zene magyar nagyjainak tolmácsolása között, de mindezek mellett arra is jut ideje, hogy új felállású triójával játsszon.
Egri János tizenhét éves kora óta aktív színpadi muzsikus és jelenleg az egyik legkeresettebb jazz bőgős Magyarországon. Szinte minden neves magyar jazzmuzsikussal játszott együtt, így Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Megalakulása óta állandó tagja a Trio Midnight-nak és gyakori résztvevője Oláh Kálmán más formációinak is.
Jelinek Emil (Emilio) már 16 évesen  az ország kiemelkedő jazz zenészei oldalán játszhatott, mint Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Egri János. Húszévesen, 2001-ben Brüsszelben elnyerte az év legjobb európai jazzdobosa címet. Sokoldalúságát dobosként, énekesként és különleges beat-box technikájával egyaránt bizonyítja, mind a jazz, mind a popzene területén.
 
Március 28.
Berkes Balázs Trió
Vukán György – zongora
Berkes Balázs – nagybőgő
Lakatos Pecek András – dob
Special guest: Szalóky Béla – harsona
 
Berkes Balázs 1962-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő szakán és 1978-ig a Magyar Rádió Tánczenekarának, majd a Stúdió 11 zenekarnak volt tagja. Rádiós, televíziós munkája mellett különböző jazz együttesekben játszott, hazai és külföldi partnereit, akikkel fesztiválokon, versenyeken, koncerteken és stúdiókban szerepelt, talán ő maga sem tudná felsorolni. Néhány kiragadott név a külföldi sztárok közül, akikkel alkalma volt együtt muzsikálni: Jiggs Whigham, Kay Winding, Kenny Wheeler, Albert Mangelsdorff, Tony Scott, Teddy Wilson, Stepko Gut, Frank Foster, Paquito D’Rivera, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Steve Grossman, Art Farmer, a Golden Gate Quartet és a környező országok vezető jazzmuzsikusai. A magyar élmezőnyben is kevesen vannak, akikkel nem szerepelt. Alkalma volt bemutatkozni Havannától Palermóig számtalan rangos fesztiválon: Prága, Bled, Varsó, Nürnberg, Belgrád, Ljubljana, Göttingen, Leverkusen, Pori stb. Négyszer hívták meg Montreux-be, ahonnan már 1968-ban a Tomsits együttessel a ‘Sajtó és kritikusok’ díjával térhetett haza. 1965 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz tanszakán, 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazztanszékén tanít, docens.
Berkes Balázs számtalan formációban játszott, de igazi világa, saját nyilatkozata szerint is a triómuzsika zongorával és dobbal. Már csak zenei előélete folytán is ‘zenei mindenevő’. Örömet talál a kortárs jazzben, a latin jazz világában, a be-bop és hard-bop zenei nyelvezetében, technikai korlátai már régen nincsenek.
 
 
Március 29.
Babos Project Special
Babos Gyula - gitár
Szakcsi Lakatos Róbert - zongora
Veres Mónika - ének
Takács Donát - nagybőgő
Balogh László - dob
 
Közép-Európai-Kortárs-Zenekar - Babos így nevezi a formációját. "A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe. Ehhez fantasztikus partnereket találtam. A zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a bázeli Zeneakadémia klasszikus, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i jazz zongora-verseny első díja. Dobokon a fiatal tehetség, Balogh László, nagybőgőn Takács Donát játszik. A különleges adottságú Veres Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához."
 
Március 30.
Perico Sambeat Quartet (Spanyolország)
Perico Sambeat – szaxofon
Bernardo Sassetti – zongora
Javier Colina – basszusgitár
Marc Miralta - dob
 
Perico Sambeat fuvolistaként indult, majd 1991-ben New Yorkba költözött, ahol neves jazz zenészekkel játszott együtt  (Jimmy Cobb, Lee Konitz). Autodidaktaként tanult szaxofonozni, majd hamarosan az amerikai jazz klubok és fesztiválok rendszeres szereplője lett. Játszott többek között Pat Methenyvel, Louis Bellsonnal, Bob Mintzerrel, Michael Breckerrel.
A kvartett műsorán Perico kompozíciói mellett jazz standardek és tradicionális latin számok átiratai szerepelnek. Bár a kompozíciók gyökerei a klasszikus jazzhez nyúlnak vissza, világosan felismerhetők a kortárs zene, vagy az afrikai és flamenco hatások is. A quartet  - melynek tagjait a spanyol jazz élet legkiemelkedőbb muzsikusai között tartják számon -  több éve változatlan felállásban játszik, aminek következtében együttes játékuk kimunkált, gazdag a négy muzsikus spontán interakciója nyomán.
Mindannyian számos lemez felvételén működtek közre, melyek közül kiemelendő a Lola Records gondozásában kiadott „Perico 2000” című album.
 
Belépőjegyek 1500 Ft-os áron, diákoknak 950 Ft-os áron kaphatók a helyszínen.
 
További információk:
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink