Belehelyezkedni a régi verséneklők helyzetébe - Balassi Bálint énekei

2024. 06. 08.

Az a lehetőség, hogy Balassi Bálint verseit ne csak olvassák, hanem énekeljék is, sosem tűnt el a magyar zeneéletből. Az Istenes énekek számtalanszor megjelent a XVII–XVIII. században. A gyűjtemény számos magyar költőre hatott névtelen iskolamesterektől Dugonics Andrásig, Kölcsey Ferencig és Arany Jánosig.

A világi énekek életre keltése nagyobb kihívást jelent.  Az életmű zömét (mai tudásunk szerint egyedüliként) megőrző, XVII. századi Balassa-kódex nótajelzései gyakran homályosak. A kiadó szerint fontosabb, hogy mi magunk tanuljuk meg a dallamtársító praxist, s bele tudjunk helyezkedni a régi verséneklők helyzetébe: ha nem tudták az eredeti dallamot, saját megoldásokat kellett keresniük a korabeli kínálatból.

A dallamokat több szempont szerint válogatta Csörsz Rumen István. Egyrészt az összes, hitelesnek minősíthető dallamot  vagy azok egykorú változatait bemutatta, másrészt a  tágabb körbe tartozó korhű, alternatív dallamokat is.  Harmadrészt jó néhány szubjektív megoldást,  elsősorban a közép-európai népzenegyűjtésekből.

Ezek a dallamcsaládok az írásban alig dokumentált  hajdani regionális zenei köznyelvből táplálkoznak,  összekötve a magyar, szlovák, lengyel, esetenként a  horvát és román dallamkincset.  

Az énekek  csaknem kétharmadát reneszánsz lant kísér,  korabeli harmóniákkal. A többieknél a XVI. század  népszerű, társasági hangszerei (reneszánsz gitár,  ciszter) mellett megszólalnak a közép-európai  énekmondók ma már népi használatba került  hangszerei is (koboz, fidula, tekerőlant, tambura,  šargija). Összesen 14 hangszer szólal meg.

„Hiszem, hogy ez a továbbörökítés  ugyanúgy meghosszabbítja a már eltávozott művészek  játékának hatását, mint a hangfelvételek. Balassi  életműve ehhez a közös álomhoz mindig otthont kínál  „méznél édes szép szavaival”. Sőt úgy érzem, a  hozzájuk kapcsolható dallamokkal is, amelyeket  régizenészként hétről hétre újragondolunk, újraélünk."

Csörsz Rumen István 

A 6 részes albumot ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 20.
Rövidtávon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a POLYGLOT modellje.
2024. 07. 17.
Follow The Flow-val, DJ OTI (szül. Sebestény Balázs)  telt házas szülinapi bulijával, Classic Festtel és a Budapest Bárral, Truesounds Music boat-tal és pool partyval vár a Plázs ezen a héten! A hét eleji programokra a belépés ingyenes...
2024. 07. 16.
Említsük elsőként Azahriah-t, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet a Nagyszínpadon. Rendhagyó programmal érkezik Beton Hofi és Margaret Island is...
2024. 07. 08.
A nagyszabású könnyűzenei versenyen fellépést lehet nyerni a Bagossy Brothers Company elé, a KeszthelyFesztre, a Petőfi Rádióba és a Petőfi TV-be,
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink