"Az a jó népdal, amit te is szeretsz" -TRILLA a népdal alternatív ünnepe

2021. 08. 13.

Teljesen új szemmel közelít a népzenéhez a Trilla, a népdal alternatív ünnepe. Legyen az altató, amit a nagymama dúdolt, vagy egy emlékezetes fellépő egy tehetségkutatón, a népdalok mindannyiunk életét megérintették már. A közös éneklés összeköt és felpezsdít, a népzene pedig az egyik legalapvetőbb táncos műfaj, amire bárki meg tud mozdulni. Ezt a közös élményt a Trilla nem megszokott módon hozza közelebb: többféle korosztályhoz, zenei ízléshez szól. A modern népdalünnepet szeptember 3 és 5. között Martonvásáron rendezi meg a város önkormányzata és a budapesti Hangvető.

A Trilla missziója, hogy megmutassa: a népdal összeköt, a népzene minden sallang és okoskodás nélkül zsigeri közös emlékünk, amiben a modern kor embere is ugyanúgy magára ismer, mint szüleink, nagyszüleink generációi. Ezért is közelít a fesztivál zenei koncepciója teljesen új irányból a népzenéhez: etnojazzel, a cappellával, magyar alterrel, klasszikus és modern zenével keveri, olyan fellépőket is színpadra állítva, akik a hagyományt friss szemmel közelítik meg.

Az ingyenes kültéri fesztiválnak Martonvásár festői parkja ad otthont. A Főtéren és a Brunszvik-kertben két színpadnál lehet majd koncerteket hallgatni és különböző családi, kreatív programokon részt venni, mellette pedig szabadon látogatható a vásártér, ahol kézműves portékák és izgalmas kézműves foglalkozások várnak.

Szabad tér Martonvásáron

A szabadtéri fesztivál line-upja az autentikus népzenétől az etnojazzen át egészen a magyar alterig terjed: fellép a Borbély-Dresch Quartet, táncra perdít a Bazseva, az Erdőfű és a Magos Együttes, bulizni marasztal az Anima Sound System. Hosszú idő után újra színpadra áll a Szomjas György és Ferenczi György által közösen megálmodott Betyárjáték, és fantasztikus játékával elvarázsol Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója. A népdal összeköt – ez a közösségi, kapcsolódási élmény a szíve a Dalinda a cappella triójának és az Ötödik Évszakfilmszerű, népdalokat párizsi sanzonokkal keverő hangzásvilágának is. Fellép a Martonvásári Fúvószenekar, lesz Néptáncgála is, ahol a Százszorszép Táncegyüttes, a Szeprence, a Régi Szépek és a Martonvásári Művészeti Iskola növendékei mutatnak be táncokat.

A koncertek két színpadon zajlanak majd Martonvásár főterén és a szemben található Brunszvik-kertben, a Kastély előtt elterülő zöld ligetben. A fesztivál zenés-táncos része védettségi és személyazonosításra alkalmas igazolvány felmutatásával látogatható. A vásárterületen, amit védettségi igazolvány nélkül is lehet majd látogatni, kézműves standok, vendéglátósok és kreatív gyerekprogramok is lesznek.

Boldog gyerekből boldog felnőtt

„Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország,” vallotta Kodály Zoltán – és vallja a Trilla is. Mesekoncerttel várja a gyerekeket Paár Julcsi és a Hangoló, a Klárisok, azaz Korzenszky Klára zeneterapeuta és mesepszichológus, továbbá fellép Enyedi Ági és Barátai formáció is. A koncertek között és után hagyományőrző gyerekfoglalkozásokkal várja a kicsiket a Kenderkóc, és számos nem-hagyományos workshop is várható: Budapesten kívül először debütál a Ledpuppets, amiben fényjátékkal keltik életre a bábokat, a Bélaműhelyinteraktív foglalkozása, ahol hangkeltő eszközökkel, hangszeres játékokkal ismertetik a résztvevőket, és végül de nem utolsó sorban a Bölcs Kavics, melynek célja, hogy kísérletezéssel és közös alkotással élménnyé tegyék a körülöttünk lévő világ megismerését és megértését.
 
A Trillát a nép- és világzenében európai viszonylatban is kiemelkedő Hangvető szervezi Martonvásár Önkormányzatával együttműködve. A Hangvető olyan nemzetközi világzenei showcase fesztiválokról ismert, mint a budapesti WOMEX, a Budapest Ritmo vagy a Pontoon. Martonvásár komoly gyökerekkel rendelkezik a népi hagyományok fenntartásában – a város adott otthont a Magyar Népdal Napjának, és, ahogy a Trilla fellépői is mutatják, a martonvásáriak közül rengetegen néptáncolnak, zenélnek, énekelnek. A főváros és Székesfehérvár között fekvő város a gyönyörű Brunszvik-kastélyról és annak zöld parkjáról ismert, ami a családokkal, barátokkal, gyerekekkel közös kikapcsolódás tökéletes helyszíne.

Facebook videó: https://www.facebook.com/trillafesztival/videos/425970208647725
Facebook event: https://www.facebook.com/events/3054507261504131 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink