A Nadara és a Parno Graszt közös koncertje

2008. 04. 09.
„This is the beginning of a beautiful friendship…” mondta az aranyfogú cigány keresztapa és szemétdombkirály a Macskajaj című jugoszláv népi eposz kulcsjelenetében, mely mondat azóta az Emir Kusturica-filmek által ábrázolt valóságos védjegyévé vált. Azok számára, akik szeretik Kusturica ízig-vérig világát, ismerősen csenghet Tony Gatlif neve. A Száműzetés Oscar-díjas rendezője Kusturicához hasonlóan számtalan cigányélet-cigánysorsot ábrázoló filmet rendezett már (Latcho Drom, Gadjo Dilo). A sorban legutóbbit Transylvania címmel tavaly mutatták be a hazai mozik. A Romániában játszódó földszagú dráma egyben zenés dokumentumfilm is, melyből megismerhetjük a szászcsávási Nadara zenekart és annak elbűvölő tangóharmonikás énekesnőjét. (És ha már hölgyekről van szó, a film egy-egy dalában Palya Bea és Mitsoura is vendégszerepel.)
 
Nos, akik látták a filmet, a szászcsávási életérzést április 18-án élőben is átélhetik a Gödör Klubban, ahol is a Nadara kedvenc szabolcs-szatmári cigányzenekarunkkal, a Parno Graszttal ad közös koncertet. Ennek előzménye, hogy jó két évvel ezelőtt Parno Józsi valahogy-valahol rátalált a Nadara Vai Devla Vai című számára, beleszeretett, majd addig-addig játszotta, mígnem Jaj Devla Mamo címmel fel is került a legújabb albumra (Ez a világ nekem való, 2007). Ezek után nem kérdés, hogy a közös koncert igazán kölönleges, hamisítatlanul földszagú élmény lesz a táncoslábú, tüzes szívű közönségnek.
 
A Parno Graszt neve 20 éves fennállásuk óta egyet jelent az autentikus cigányzenével. Esetükben az autentikus valóban eredetit, hamisítatlant jelent, hiszen amellett, hogy zenei anyagukat maguk gyűjtötték szülőfalujuk, a szabolcs-szatmári Paszab és környékéről, a zenekar mind a mai napig innen indul vándorútra koncertről koncertre, legyen az Párizsban, Moszkvában vagy éppen Budapesten a Gödör Klubban. A nagyvárosoktól való elszigeteltségben zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar tagjai pedig sugárzó, őszinte, közvetlen természetüket, melyet bárki személyesen is átélhet fergeteges hangulatú koncertjeiken, ahol tánc és mulatozás kifulladásig tart!

A népzenei körökben valóságos kultuszhelynek számító erdélyi faluból, Szászcsávásról származó Nadara (egészen pontosan: Na dara!, ami magyarul annyit tesz: Ne félj!) zenekar 2001-es alakulása óta aratja sikereit a legkülönbözőbb fesztiválokon és fellépéseken. A Nadara muzsikája, az erdélyi vidékhez hasonlóan igazi kulturális olvasztótégely: székely, román, cigány és szász hagyományok ötvöződnek, megtoldva flamenco hangulatokkal, balkáni ritmusokkal. Viharos tempójú csárdások és "csingerálások" keverednek melankolikus dalokkal, staccatós szaxofon felelget tangóharmonikára. Mindehhez magyar, roma és román nyelvű szövegek - a Nadara igazi "nemzetközi" produkció. Mindennek az alapja pedig a szászcsávási tradíció, hiszen ebben a faluban a muzsikálás nemzedékről nemzedékre hagyományozódó életforma...

Az est harmadik koncertjét a Khamoro együttes adja, akik szervesen illeszkednek az est programjába, hiszen ők is hűen ragaszkodnak az autentikus előadásmódhoz, amit ilyen tiszta formában ma már igen kevés cigány együttes képvisel. A Khamoro Cigány Táncegyüttes 2002-ben alakult a világhírű Kalyi Jag táncosainak vezetésével. Az együttes repertoárjával a hazai cigányság folklór-értékeinek bemutatása mellett a határon túli magyar nemzetiségű, ámde cigány származású lakosság hagyományos tánc és zenei kultúráját is népszerűsíti.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink