A zeneipar talpra állításához a kutatási területen is erősít a Hangfoglaló Program

2021. 02. 19.

Az élőzenei események leállása mutatott rá, hogy mekkora szükség van a zeneiparban a turnézás, a digitális jogdíj bevételek vagy a hazai klubhelyzet működési modelljének mélyebb feltárására. A fent említett részterületek megismerése, azok hatékony, célzott támogatásának erősítése miatt kapott új lendületet a Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja. Az Alprogram 2020 végén a korábbi kutatásokat összegző és már némileg a jövőbe tekintő online konferencián mutatta be, milyen széleskörű tudás halmozódhat fel a hazai zeneiparról, ha a szakmai szereplők és kutatók közösen keresik a legfontosabb háttérinformációkat.

A turné- és klubkörkép tanulságai
A Reflektív jelen című esemény első blokkja a Hangfoglaló Program által megrendelt, 2019-es évet vizsgáló kutatások főbb megállapításaira fókuszált. A Winwinwin Kft. két kutatója, Bodor-Eranus Eliza és Altschach László a „turnébusz" kutatás és a klubkörkép felmérés részleteivel érkezett a minikonferenciára. Megtudhattuk, hogy a hazai zenekarok döntő többsége saját, vagy bérelt turnébusszal közlekedik a koncertre, és általában ezzel a járművel is szállítják saját felszerelésüket. A kutatásból kiderült az is, hogy a megbízhatóság és a biztonság miatt lenne komoly igény egy olyan nyílt adatbázisra, amelyben a turnék kiszolgáló személyzetének tagjaira (sofőr, technikus, stb.) lehetne rákeresni.

A járvány miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerülő, élőzenei koncerteket is lebonyolító klubok helyzetéről több fontos alapállítást is megismerhettünk. Beigazolódtak azok az előzetes feltevések, hogy a klubok nagyrészt alkalmi munkavállalókat foglalkoztatnak, és hogy egy hazai klub évente maximum 24-25 teltházas koncertet rendez. Fontos látni azt is, hogy a klubok bevételeinek 40-50 százaléka az étel-ital árusításból származik, a jegybevétel a legjobb esetben is csak 20 százalékot éri el. 

Súlyos visszaesés jön a rekordév után, az áfacsökkentés segíthet.

A ProArt és a Hétfa Kutatóintézet ezen az eseményen számolt be először a 2019-es évet vizsgáló Zeneipari Jelentéséről. Főző Zsolt (Hétfa) és Horváth Péter (ProArt) hangsúlyozta, hogy a hangfelvételek felhasználása utáni bevételekben 2018-ról 2019-re 12 százalékos növekedés volt, ilyen léptékű emelkedésre az elmúlt évtizedben nem volt példa. A magyar zeneipar összesített mérete 73,5 milliárd forintra becsülhető 2019-es évet vizsgálva. A jelentés kitér természetesen a koncertek leállásának hatásaira is. Mivel 2019-hez képest 76.2 százalékkal kevesebb élőzenei fellépés volt itthon 2020 első nyolc hónapjában, az élőzene-iparág legalább 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent idén a zeneipar szereplői számára.

Épp a fenti adatok fényében is lehet kulcsfontosságú a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának csökkentése, amely évek óta megfogalmazott igény a szektor szereplőitől. A Music Hungary Szövetség épp ezért kérte fel a PwC-t, hogy egy elemzésben tárja fel egy esetleges áfacsökkentés hatásait. Szilágyi Dávid, a PwC kutatója elmondta, hogy az áfa 5 százalékra csökkentése a jegyek esetében a jelenlegi belépőárakkal számolva 6,7 milliárd forintos többletet jelentene az iparági szereplőknek. Ez a többlet nagyrészt az előadóknál és menedzsmentjeiknél, másodrészt a szervezőknél és a technikai beszállítóknál jelentkezne. A hatáselemzés szerint így egy ilyen áfacsökkentés segítené a szektor talpra állását és versenyképességét.

A konferenciát záró beszélgetésen Lehóczki Zsófia mellett a Hangfoglaló Programiroda vezetője, Boross Zoltán reagált az elhangzottakra. Elmondták, hogy hosszútávon egy átlátható, kereshető szakmai tudástár létrehozása felé tett első lépés az elmúlt évtizedek zeneipari témájú írásainak összegyűjtése is. Boross Zoltán szerint az alprogram munkája kétféle irányba mutat: a klubok, turnék, zenekarok támogatásának finomhangolása mellett továbbra is szükség lesz olyan szélesebb körű felmérésekre is, mint amikor a program a zeneoktatás helyzetét vizsgálta. Lehóczki Zsófia szerint az Innovációs Alprogramnak ezen túl szervesen be kell építenie a zeneipari szereplők javaslatait, problémáit a kutatásokba. Kiemelten fontos cél az is, hogy ezek a piacelemzések egyfajta szakmai közösség keretein belül kutatócégek, tudományos hátterű műhelyek bevonásával szülessenek meg.

A Reflektív jelen című konferencia teljes felvétele a kutatások részletes adataival megtekinthető a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán, illetve a következő hetekben minden előadás elérhető lesz a Hangfoglaló Program YouTube csatornáján.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink