mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Interjú a Trottel Records alapítójával

2012. december 12. 12:45 Interjú a Trottel Records alapítójával

'Érdekes zene kíváncsi embereknek' – ez a Trottel Records mottója. Ők adták ki az Anima Sound System, a Korai Öröm és a Másfél első lemezeit is.

'Érdekes zene kíváncsi embereknek'. Stílus helyett értékrend meghatározás. A Trottel Records 1992-ben indult a független lemezkiadóként, elsők között ezen a terepen. Az első kiadványt (Trottel: The Same Story Goes On CD/MK) azóta közel 100 másik követte. A kiadó azóta a kísérleti, kortárs, progresszív, folk, punk, alternatív és világzenei albumok mellett könyvkiadásba is belekezdett (Todd Williams „Ti, Magyarok, feketeszemmel”) és a nevéhez kötődik a tavaly megjelent 9 albumból álló Folkbeats magyar népzenei és világzenei kollekció is.
Az idén 20 éves kiadóról beszélgetünk Rupaszov Tamással, a Trottel zenekar és a kiadó alapítójával.

Dalok.hu: Miért csináltál kiadót 1992-ben?
Rupaszov Tamás: 1986 óta működtettük kis, szamizdat kiadónkat, ami a zenekar első demójait készítette, magyar zenekarok felvételeit terjesztette külföld fele, külföldiekét itthon. Nagy hatással volt rám az underground ’do it yourself’ kultúrája, úgyhogy nagy lelkesedéssel csináltuk. Valahogy evidencia volt, hogy az ember menedzseli saját magát. Na, nem mintha az állami cég, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalt érdeklődött volna a hasonló zenekarok iránt, de az igazat megvallva mi meg nagy ívben le is szartuk. Aztán a rendszerváltás után, mikor megjelentek az első lemezeink külföldön, és az itthoni dolgaink is kinőtték magukat, el kellett kezdeni hivatalosan működni. Ráadásul maga a zenélés, mint olyan, nem annyira izgatott, mint inkább az egész tevékenység, a zene megírásától a koncertezésen át, a szervezés, kiadás stb. Így van ez a mai napig.

Dalok.hu: Hogy ment a cégbejegyzés és a könyvelés huszonéves punkként?
Rupaszov Tamás: Ó hát nagyon romantikusan. A cégbejegyzést amúgy is ügyvéd csinálta, viszont a TB-nél rossz sorba álltam be és több óra várakozás után derült ki, hogy be kell állnom megint egy új, ugyanolyan hosszú sorba, amitől totál kiakadtam és eldöntöttem, hogy egy másik alkalommal állom végig. Nos, ez a másik alkalom soha nem jött össze, mindig volt valami más teendő... Teltek múltak az évek, néha rettegésben, mivel a cégnek nem volt TB. száma. Így ment ez a kilencvenes évek végéig, mire felhalmozódott már egy tetemes visszamenőleges adósság és kamatai annak rendje és módja szerint. Aztán egy szép napon vettem a bátorságot és bejelentkeztem a TB-hez és színt vallottam. A könyvelés is simán ment, 3 év után derült ki, hogy az első könyvelő még csak nem is érvényesíttette az APEH-ban a naplófőkönyvet, akkor üvöltöztek velem egy nagyot. De viszont mindezt már le merem írni, mivel minden olyan fehér és tiszta, mint egy jegesmedve, vagy fehér holló. A punk részéről annyit, hogy annak idején elhatároztam, hogy ha majd naaagy kiadó leszek, piros taréjjal megyek be az APEH-ba. Nos, ez elmaradt.

Dalok.hu: Milyen alapon választottál zenekarokat kiadásra?
Rupaszov Tamás: Nem szeretnék kiemelni kiadványokat, 90 megjelenés volt, sokat közülük nem azért csináltam, mert kedvencem volt az a zene, hanem csak egyszerűen szimpatikus volt az adott zenekar működése, máskor tetszett a zene, de később derült ki, hogy a zenekar kevésbé szimpatikus. Mindenesetre mindent megszépít az eltelt idő. Sok kiadványra vagyok büszke, természetesen kellett az, hogy beindítson egy-egy zene, de mondom, az emberi kapcsolatokat ugyanilyen fontosnak tartom. Egyébként meg, mint a saját lemezeimnél is, mindig az utolsó dolgok a kedvenceim. Jelen esetben a most megjelent Trottel DVD, ami a zenekar eddig első és egyetlen koncertfelvétele, ami az A38 koncert TV-ben lement anyaga kiegészítve azzal, ami nem került bele az adásba. Köszönet érte a Hajónak. Sosem gondoltam, hogy egyszer Trottel koncertfelvételt adok ki. Kiadóilag a tavaly megjelent Folkbeats népzenei és világzenei kollekció áll legközelebb hozzám, ami ugyan nem egy, hanem 9 album és izgalmas, sokszínű projekt volt, teli érdekességekkel.

Dalok.hu: Nemcsak kiadója, koncertszervezője és szállítója is vagy sok zenekarnak. Melyek voltak életed legemlékezetesebb turnéi?
Rupaszov Tamás: Az első Trottel turnék mindenképpen, mivel azok 2-3 hónapos utak voltak, teli romantikával, történésekkel és megannyi katasztrófahelyzettel. Aztán például a ColorStar 1999-es európai turnéja, amikor Farkas Zoli (dobos) meghúzta a derekát induláskor, és gyakorlatilag szervezőként minden városban több időt töltöttem vele a kórházakban, mint a koncerthelyeken. De képtelenség lenne körülbelül másfél millió kilométer sztorijait leírni egy ekkora interjúban, úgyhogy meg sem kísérlem.

Dalok.hu: Az utóbbi években a kiadás mellett más tevékenységekbe is fogtál – Zenélőtanya, Folkbeats… Mesélj róluk.
Rupaszov Tamás: Ezek mind olyan történetek, amikbe beleromantizálja magát az ember, elfogja a lelkesedés aztán nem tud magának megálljt parancsolni. A Folkbeats projektbe így rángatott bele Rácz Misi és Dobi Gabi, mivel kellett egy hivatalos szervezet. Én meg, mint mindig lelkes zenefelfedező, hagytam magam és most már többéves munkán vagyunk túl, számos megpróbáltatással egybekötve, de született jó sok jó kiadvány, zene, érdekes kapcsolatok, szóval örülök, hogy belekerültem. Hogy merre alakul a dolog, az most nem tudható, remélem a lemezsorozat és maga a Folkbeats is folytatódni fog. Ennek függvénye az amerikai partnerünk hatékonysága, ami hagy még kívánnivalót maga után. A Zenélő Tanya, ami egy ingyenes tanyafesztiválokra és zenei gyerektáborokra szakosodott kezdeményezésünk, jelenleg stagnál, mivel a projektet az EJI támogatta éveken át, és sajnos állambácsi elvágta ez a lehetőséget.

Dalok.hu: Hogyan ünnepled a 20 éves évfordulót?
Rupaszov Tamás: A 20 éves évforduló időszakában (október, november fordulója) Franciaországon keresztül Skóciába koncerteztünk, úgyhogy szerintem sikerült kellemesen és méltóképpen megünnepelni. Ha torta nem is volt, de volt megannyi frites, taboulez, chips, curry and onion rings

Dalok.hu: Tervek?
Rupaszov Tamás: Mindig vannak!:)
 

Megosztás
Érkezik a második Fair Play Nap
Érkezik a második Fair Play Nap 2018. november 15. 12:34

A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő kampány célja bemutatni, hogy a fair zenefogyasztás közös érdekünk.

tovább >>
Közös turnén a Szabó Balázs Bandája és Muzsik és Volkova
Közös turnén a Szabó Balázs Bandája és Muzsik és Volkova 2018. november 15. 10:03

A Szabó Balázs Bandája „Rajtad felejtett szavaim” c. albuma a kritika szerint még erősebbre sikerült, mint az eddigi, szintén kiváló lemezei.

tovább >>
Holnap kezdődik a Budapest Showcase Hub
Holnap kezdődik a Budapest Showcase Hub 2018. november 15. 09:43

A Hangfoglaló és a HOTS által támogatott BUSH részeként második alkalommal rendezik meg az Event Production Forum East regionális konferenciáját.

tovább >>
DALRIADA: Debrecenben az ALESTORM és a SKÁLMÖLD vendégeként!
DALRIADA: Debrecenben az ALESTORM és a SKÁLMÖLD vendégeként! 2018. november 14. 09:11

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, a kalózmetalos - már csak kicsit - skót ALESTORM november végén turnéra indul az izlandi viking / folk metalos

tovább >>
Don Gatto klippremier a hamarosan érkező “Sawdown” EP-ről és országos turné!
Don Gatto klippremier a hamarosan érkező “Sawdown” EP-ről és országos turné! 2018. november 12. 12:16

A novemberi HammerWorld magazin mellékleteként jelenik meg a szekszárdi DON GATTO új, "Sawdown" című, 4 dalt tartalmazó EP-je. A múlt szerdán debütált

tovább >>
Csepregi Éva klippremier: Titok
Csepregi Éva klippremier: Titok 2018. november 12. 10:41

Csúcsformában Csepregi Éva! A művésznő új számmal jelentkezik ma, amelyhez egy videó is készült. Az alkotás igazi csapatmunka, a zenét fia, Heatlie Dá

tovább >>
Új dallal cselez a hétvégébe Kis Grofó
Új dallal cselez a hétvégébe Kis Grofó 2018. november 12. 10:36

A Bulibáró, a Nézését meg a járását és a #LÁVKÓMA után egy drukker himusszal adja a hétvégi alapot Kis Grófo. Az énekes Tiki-taka című számával együtt

tovább >>
Erdélyben is Öröm a zene
Erdélyben is Öröm a zene 2018. november 08. 15:56

Az első, paksi állomás után novemberben két határon túli helyszínen mérettetnek meg a fiatal zenekarok a Tehetségkutató és Gondozó sorozat keretében.

tovább >>
AWS - friss videoklippel jelentkeztek, indul a lemezbemutató turné
AWS - friss videoklippel jelentkeztek, indul a lemezbemutató turné 2018. november 07. 10:40

Az AWS nemrég debütált negyedik, "Fekete részem" címet viselő stúdió albuma minden eddigi várakozást felülmúlt. Az Eurovíziót is megjárt zenekar a ren

tovább >>
A magyar énekesnő, aki Jimmy Carter választási ünnepségén is énekelt a holnapi Dalok-Galopp vendége
A magyar énekesnő, aki Jimmy Carter választási ünnepségén is énekelt a holnapi Dalok-Galopp vendége 2018. november 06. 14:21

Szerdán délután 3 és 4 között egy, 78-ban New Yorkban megjelent különleges lemez énekesnőjével és kiadójával beszélgetünk. 98 MHz, Civilradio.hu.

tovább >>