mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
M.Á.K.

M.Á.K.

Az 1994-es év októberében néhány jelentéktelen zenekar utódaként megalakult a M.Á.K. Alapító tagjai: BARTHA JÁNOS-DOB, DOBA DÁNIEL-BASSZUSGITÁR, KOVÁTS ÁRON-GITÁR, NAGY SÁNDOR-ÉNEK. A M.Á.K. nevet a zenekar a 47-es villamos táblájának hátáról vette, miszerint: Megállóhelyek és Átszállási Kapcsolatok.

Az 1995-ös évben a folyamatosan növekvő közönség igényei miatt elkészítették első demófelvételüket, amely az A 7-ESEN, MENEDZSER-DAL és SZARAJEVÓ számokat tartalmazta. Nyáron az A 7-ESEN számukból alacsony költségvetésű, fekete-fehér klipet készítenek, amit elsőként az A3 televízió tűz műsorára. Folyamatosan koncerteztek főként Budapesten, de néhány vidéki városban illetve főiskolai rendezvényeken is. Állandó vendégei az FMK-nak, a szépemlékű Fekete Lyuknak és a Látomás Klubnak is. Nyáron nagy sikerrel lépnek fel a Diák Szigeten, a Blues-színpadon(!). A műsoruk ekkortájt a saját számok mellet- főként fel- és átdolgozásokból (Ramones, Toten Hosen, Nick Cave, stb.) állt.

Az 1996-os év folyamán felveszik második demójukat, amely a BALATONI NYÁL, UTOLSÓ TANGÓ BUDAPESTEN, TALÁLT KINCS és EL INNEN című dalokat tartalmazta. A sikerük bizonyítéka, hogy klipjük az A3 slágerlistáján több mint két hónapig az első tíz között tanyázik. Ennek következményeként meghívják őket a MÁRTON CSABA vezette, nagy népszerűségnek örvendő Bolondóra című egész estés műsorba. Az év csúcspontjaként a német WIZO előtt játszanak az E-klub nagyszínpadán hatalmas sikerrel. Közben az FMK mellet a frissen megnyílt Wigwam Klubban is folyamatosan koncerteznek. Ismét fellépnek a Diák Szigeten, ahol sikerük nagyságát több újságcikk (Wanted, Z-magazin, stb.) is bizonyítja. Szintén ennek illetve az elkészített demóknak köszönhetően a CrossRoads Records nevű független lemezkiadónál kapnak lehetőséget első albumuk elkészítésére. A felvételek megkezdése előtt felfelé ívelő pályájuk megtörik: NAGY SÁNDOR énekes bejelenti távozását a zenekarból, de ígérete szerint csak ideiglenes jelleggel, egy év időtartamra, hogy az Egyesült Államokba utazzon nyelvtanulás céljából. Az átmeneti űr kitöltésére és folyamatos jelenlétük biztosítására vendégül hívják KISS ERNŐT, a Mute Man együttes énekesét. Ez a döntés a hírnevüknek többet ártott, mintha nem is koncerteztek volna egyáltalán. Sajnos a póténekes személye sem énekstílusában, sem elképzeléseiben nem egyezett a maradék három tagéval, így szó sem lehetett a stúdiófelvételek megkezdéséről.

Az 1997-es év tavaszáig mérsékelt sikereket tudhat magáénak ez a felállás. Ekkor érkezik az újabb rossz hír: NAGY SÁNDOR nem kíván hazajönni az Egyesült Államokból. A megmaradt három tag úgy dönt, ideje új énekes után nézni. A választásuk OROSZI IVÁNRA, a Sugarloaf volt énekesére esik. A gyors szövegtanulások után az események és a zenekar alkotókedve új fordulatot és lendületet vesz. A lemezajánlatnak eleget téve Zalaegerszegen felveszik készülő albumuk demóverzióját, melyet a CrossRoads Records UTOLSÓ TANGÓ BUDAPESTEN DEMÓ 1997 címen kizárólag kazettán hoz forgalomba. Mindemellett folyamatosan koncertezni kezdenek főként Budapesten, hogy az egykori közönséget visszahódítsák. Ennek egyik legjelentősebb lépéseként a Pepsi Szigeten lépnek fel kétszer: egyszer a Wanted-színpadon, egyszer a Rock színpadon, de mindkét helyen, mint főprodukció és az előbbin kb. 3000 lelkes néző előtt. A siker a csapatnak ismét nagy lendületet ad, ezért úgy döntenek, hogy végleges formában, profi körülmények között rögzítik az album anyagát. Dunakeszin a HSB stúdióban készített anyag októberben jelenik meg CD és kazetta formájában. Rögtön ezután újraforgatják az A 7-ESEN klipjét, ezúttal színesben, egy BKV buszon. A klip játszásra kerül majdnem valamennyi zenei műsorban és zenei adón (Z+, Szív TV, MSat, RTL Klub, MTV1, ATV, BP TV és vidéki kábeltelevíziók). Meghívást kapnak többek között az MTV1 Repeta című műsorába, mint sztárvendég. A lemez mindeközben kedvező fogadtatásra talál mind a nagyközönség, mind a szakma köreiben (pl. Z Magazin 5 pont). A zenekar történetében először 14 állomásos országos őszi koncert- és médiaturnéra indulnak különböző előzenekarok kíséretében.

Az 1998-as évben folytatódnak a folyamatos koncertek. Tavaszi 17 állomásos országos média- és koncertturnéra indulnak. Közben egyre többször szerepelnek a különböző médiákban: Z+ Sztárlat, RTL Klub A Reggel (három alkalommal), Bravo TV, Szív TV Különjárat, BP TV: Nagy Feró műsora, Wanted magazin, Z magazin, Képes Európa, Budapest Week (angolul), Metal Hammer, Rockinform, fanzinok, stb. Tudtukon kívül az A 7-ESEN daluk bekerül a Petőfi Rádió A rock gyermekei című műsorába, ahol három héten át vezetik a slágelistát, majd közkívánatra interjú is készül velük. Elkészítik a SZOMBAT ESTI ROCK’N’ROLL klipjét, melyet az énekes lakásának a padlásán illetve egy Wigwam koncerten forgatnak és a már ismertetett TV adókon sugároznak. Nyáron először játszanak EFOTT-on, míg a Pepsi Szigeten a Z+ színpadon mintegy 2500 néző előtt lépnek fel, melyet a Z+ televízió egy interjúval egybekötve rögzít és később műsorára is tűz. Az ősz folyamán az Almássy téren lépnek fel a VHK meghívására és újabb, de rövidebb koncertturnéra indulnak eddig még nem érintett helyszínek beiktatásával. A budapesti helyszínek közül a törzshellyé előlépett, de időközben bezárt Wigwam Klub mellett a frissen megnyílt Süss fel nap nevű mulatóban, valamint a Jailhouse Rockpubban is folyamatosan koncerteznek. Eközben készítik az új dalokat és tervbe veszik egy következő album megjelentetését is. Szeptemberben elsőként hívják meg őket az MTV1 -azóta már megszűnt- Zeneszombat című adásába, ahol kétes sikert aratnak a helyi, főleg 50-es 60-as éveikben járó közönség előtt, de annál nagyobbat a TV néző fiatalok között. Télen ritkábban lépnek fel, inkább az új dalok írásával és próbákkal hasznosítják idejüket.

Az 1999-es év eleje továbbra is az új dalok írásával telik. Időközben néhány szám erejéig csatlakozik hozzájuk ZSEMLYE SÁNDOR SZAXOFONOS, aki mára szinte az ötödik tagja a zenekarnak. Februárban hosszú idő után először lépnek fel az újonnan megnyitott, új helyre költözött Wigwam Rock Klubban, ahol akkora sikert aratnak, ami még őket is meglepi. Ekkor válik bizonyossá számukra, hogy valóban megérett az idő egy újabb album elkészítésére. Ismét belevetik magukat a dalszerzésbe és próbákba, csak néha megszakítva egy-egy Wigwambeli fellépéssel. Nyáron ismét játszanak az EFOTT-on, majd a Pepsi Szigeten, ahol ismét főprodukcióként szerepelnek a Wanted-színpadon. A nyár végén felveszik új demóanyaguk első 4 számát VEDRES JOE stúdiójában, majd ismét a próbaterembe mennek további ihlet- és zeneszerzés céljából. Szeptember végén rögzítik demóanyaguk második részét a saját házistúdiójukban. A tervezett album anyaga csaknem teljesen elkészül, már csak a felvételek és a kiadás lenne hátra, de a stúdiómunkálatok a tervektől eltérően nem kezdődnek meg sem az ősz, sem a tél folyamán. Ezen időszakban ritkábban, de folyamatosan koncerteznek és megkezdődik a konkrét készülődés az új album munkálataira. Az év zárása parádésan sikerül: december 28-án több kisebb zenekar kíséretében nagy sikerrel lépnek fel főprodukcióként az AURÓRÁVAL közösen a Petőfi Csarnokban.

A 2000-es év januárjától mintegy 19 állomásos turnéra indulnak a C.A.F.B. és SUCKER PUNCH zenekarok kiséretében az ország kisebb-nagyobb városaiban (pl. Miskolc-Vian, Eger-Más Klub, Veszprém-Fintor, stb.). Ennek keretében kiemelkedő sikerrel szerepelnek Budapesten március 11-én a Wigwamban. A turné végeztével a nyár folyamán fellépnek a legjelentősebb nyári fesztiválokon, melyek közül a Pepsi Sziget 2000-en a szinte már szokásos sikerrel szerepelnek a Wanted-színpadon a nagyszámú közönség előtt. Az ősz folyamán ismét turnéra indulnak a C.A.F.B. és a SUCKER PUNCH zenekarokkal, melynek során 10 előzőleg nem érintett helyszínt keresnek fel. A koncertek közepette szeptember 29-én végre megkezdik az új lemez anyagának felvételeit és erejükből még egy élő fellépésre is futja a Duna TV Miénk a tér című adásában, ahol két régi és két új dalt játszanak. A turné és a felvételek végeztével KOVÁTS ÁRON gitáros üzleti karrierje érdekében kilép a zenekarból és a zenei pályát is elhagyja. Az gitáros posztjára KATÓ CSABA érkezik az ugyancsak népszerű BOMBER együttesből. Az új felállás bemutatkozására november 18-án kerül sor a Wigwamban osztatlan sikert aratva. A 2000-es évet ugyancsak ezen a helyszínen zárják december 26-án a II. Punkkarácsony főzenekaraként, teltházas koncerttel búcsúzva a XX. századot.

A 2001-es év januárjában befejeződnek az új album stúdiómunkálatai, majd februártól ismét a C.A.F.B. társaságában indulnak a mintegy 15 állomást éritő tavaszi turnéjukra. Március végén megállapodnak a Metal Hammer Produkciós Irodával az új CD kiadásáról, aminek megjelenési időpontját május végében határozzák meg. Eközben folyamatosan koncerteznek, de a lendület ismét megtörik, amikor KATÓ CSABA zenei különbözőségek miatt- távozik a zenekarból. A hátralévő koncerteket -ideértve az EFOTT és Pepsi Sziget fellépéseket is- egy, már az új lemezen is közreműködő stúdiózenésszel, Dandó Zoltánnal játsszák. Közben a Pepsi Sziget 2001 Fesztiválra megjelenik az új CD és kazetta 2001g címmel. Október elején, hosszas keresés és válogatás után a gitáros posztjára a gödöllői illetőségű LENCSÉS BALÁZS kerül és már vele lépnek fel a novemberi Wigwam koncerten. Az év hátralevő részében még további 5 koncerten mutatkozik be az új felállás.

A 2002-es év első felét néhány fellépést leszámítva- pihenéssel tölti a zenekar, de közben új ötletek, szövegek, dalok születnek, melyeket az augusztusi Sziget 2002 Fesztiválon a közönség is megismerhetett. Az év további részében a tagok egyéb irányú zenei elfoglatságai miatt (IVÁN, BALÁZS: SOKOL-403, DANI: GARDEN OF EDEN)- a zenekar csak szórványosan koncertezik, akkor is főként korábbi felkéréseknek eleget téve.

A 2003-as év továbbra is a vegetáció jegyében telik. A zenekar lendülete teljesen megtörik. Az eredetileg csak másodállásként vállalt egyéb zenekari tevékenységek valamint a civil életben végzett munkájuk teljesen leköti a tagok idejét, így a Sziget 2003 Fesztiválon kívül mindössze két-három fellépés erejéig találkozik a zenekar. A próbák és az új dalok készítése szinte teljesen abbamaradnak.

A 2004-es évben megszületik Jani gyermeke és ezzel szinte véglegessé válik a zenekar megszűnése, mert így már fellépéseket sem tudnak vállalni. 1995 óta először elmarad a már szokásos Sziget Fesztivál fellépés is. A zenekar megállapodik, hogy az év folyamán még egy utolsó koncerttel megünneplik a 10 éves fennálásukat és ezzel egyben el is búcsúznak a közönségtől. A Jubileumi Búcsúkoncert névre keresztelt eseményre végül november 20-án kerül sor Budapesten a Kék Yukban, természetesen az elmaradhatatlan partner, a C.A.F.B vendégszereplésével. A zenekar a legjellemzőbb felállásában (KOVA, DANI, IVÁN, JANI) áll színpadra és a több, mint 2 órás koncert során eljátszák összes dalukat és számos feldolgozást is. A koncertet követően a közönséggel együtt ünnepelve zárul le végleg(?) a M.Á.K 10 éves története.
 

Az előadó honlapja:

www.mak.mentha.hu

dalok.hu/mak

Az előadó Facebook oldala:

M.Á.K. - 2001g

M.Á.K.
2001g
EDGE Records
2001

Punk

Dalok, lemezek 1

2009. április 17. 13:16

M.Á.K.