Magyar zenészek kiadatlan dalait párosították borokkal

2021. 07. 24.

Egy rendhagyó zenei-gasztronómiai együttműködés alakult ki egy borász és négy ismert zenész barátságából. A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás ugyanis felkért négy muzsikust – Szedert, A Bence kalandjait, BÖBE-t és Hangácsi Mártont -, hogy az új évjáratos boraihoz adják oda egy-egy kiadatlan dalukat. A kialakult párosítás tökéletesebb nem is lehetne. 

Tamás rájött, hogy egy zenész és egy borász élete számos ponton mutat hasonlóságot. Kezdve azzal, hogy természetesen mindegyik tanulja a maga szakmáját, gyakorol, befektet, de az izgalmas párhuzamok csak ezután kezdődnek.

- Egy zenész, vagy zenekar megírja a dalokat, kiadja azokat lemezen, vagy valamilyen formában, a kiadott anyagát bemutatja koncerteken, esetleg bekerül a rádiós lejátszási listákra és ezzel együtt szépen felépül egy közösség, akik szívesen hallgatják újra és újra a dalokat, megveszik a lemezeket, eljárnak koncertre. A borászat egy hasonlóan izgalmas alkotó, kreatív folyamat. Minden évben a szőlőből elkészítjük a borokat saját stílusunk és ízlésünk szerint. Ezeket a borokat aztán bemutatjuk fesztiválokon, borbemutatókon, esetleg eljutunk valamelyik üzlet vagy üzletlánc polcaira. Így szépen lassan felépül egy közösség, akik szívesen kóstolják újra és újra a borokat, sőt még a pincénkhez is ellátogatnak. Később már eljárnak az eseményeinkre és alig várják, hogy a pince mélyén lapuló, hordóban érlelődő tétel is végre forgalomba kerüljön. Kicsit talán a rajongóink lesznek.

De lássuk be, hogy a két műfaj a mutatott „elvont” párhuzamok mellett a gyakorlatban sem elválasztható egymástól. Sokkal jobban esik egy nyár esti Balatonhoz közeli baráti borozás, fröccsözés úgy, ha zene is szól a háttérben és egy koncertélmény is alig-alig elképzelhető hideg bor, vagy fröccs nélkül. Ebből jött a gondolat, hogy mennyire jó lenne, ha a megjelenő új évjáratos borok mellé elkészülne egy kislemez, aminek minden dala párt alkothatna valamelyik borommal. 

- Az elmúlt években nagyon sok, általam nagyra tartott zenészt volt szerencsém megismerni, akikkel aztán barátságot kötöttem. Így hamar találtam olyan zenészeket, akik vállalták, hogy eddig kiadatlan, vagy készülőben lévő dalukat adják ehhez a projekthez Így születtek meg ezen dal- és borpárok – fejezte be a gondolatmenetet Tamás.
Elsőként Szeder ajánlotta fel az EP-hez a Kötéltánc című dalát, amit egy könnyed, illatos Traminihez választott a borász. A Bence kalandjai frontembere, A Bence Kalandjai Fogadalom című szerzeményét az Olasz rizlinghez párosította Tamás. BÖBE why dalát Merlot Roséval, míg Hangácsi Márton Patience Is The Devil számát Hordós Olasz rizlinggel kapcsolta össze a szakember. 

A négy dal Kiadatlan címmel, EP formájában július 27-én megjelenik az összes online platformon, a YouTube-on pedig már meghallgatható. Mi több, július 24-én, szombaton élőben is megtapasztalható e remek párosítások egyike, ugyanis Mórocz Tamás pécselyi pincészetében ad borkósolós koncertet Szeder. 

Kiadatlan EP: 
 

A Szeder-koncert Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/552865479407589/?ref=newsfeed

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink